Şimdi Ercan sözleşmesi ,geçmişte AKSA ile yapılan sözleşme,Telsim,Turkcell ile yapılan sözleşmeler.Taşocağı işletmecileri ile yapılan sözleşmeler. CMC kirliliğinin temizlenmesi ile ilgili Serbest limanlar bölge müdürlüğü ile CMC alanın temizlenmesini taahhüt eden şirket ile yapılan sözleşme ve dahası..

Kamu adına kamu menfaatini önde tutarak bir sözleşme yapmak ve bunun uygulanmasını sağlamak bu kadar mı zor .

Anlaşılabilir değil.

Yapılan en basit sözleşmede bile özellikle yüklenicinin yani işi yapacak olanın  sözleşmeye uymaması halinde ödemesi gereken bir bedel olur.Bu bedel belki teminat mektubundan tahsil edilir belki sözleşmesi fesih edilip tazminata mahkum edilir şeklinde olabilir.Tabii işte başkasına verilir.

Aksa ile başlayalım isterseniz.

Aksa ile  yapılan sözleşmede devlete verilen teminat mektubu 7 000 000 milyon dolar.Fakat ÇED raporuna göre takması zorunlu olan filtrenin bedeli 20 milyon dolar.Peki havayı kirletmesi karşılığında kesilmesi gereken ceza 5 asgari ücret.Hesabı siz yapın. AKSA filtreyi takarmı.

Taşocakları ülkesinin doğasına, çevresine önem veren ve bunun gelecek kuşaklara maddi manevi bir gelecek olarak bırakabileceğini bilen toplumlar sürdürülebilir çevre politikaları dediğimiz kurallar çerçevesinde bu işin yapılmasını sağlamaktadırlar.

Peki bizde durum nasıl.Bunun tam tersi çevrenin değil siyasi geleceğin sürdürülebilir politikaları çerçevesinde iş şekilleniyor.

Taşocağı izinleri dost ahbap hatırına taksi T izni gibi dağıtılıyor.1974 sonra 84 izin .Denetlemede birçok kural es geçiliyor.Taşocağı sahiplerinin ocak işletme sürelerinin uzatılması puvantaj kriterlerinde uygun olan yerlerde ağaçlandırma ve bitkilendirme çalışmalarına başlanması 100 üzerinden 8 puan olduktan sonra ağaç dikermisiniz .22 puan olan teraslama sisteminde çalışılmasını es geçip görmezden gelirseniz.Ruhsata '' en iyi şekilde işletme yapılacak'' diye anlamsız bir şartta  koyarsanız hangi Taşocağı sahibi sürdürüleblilir çevre politikaları çerçevesinde işletme yapacaktır.Varın siz düşünün.

Gelelim CMC ye.

Siz bir şirkete GaziMağusa Serbest limanı yanında  Gemikonağındaki 2000 dönümlük CMC ye ait bir araziyi 10 yıllık sürede temizlemesi ve serbest liman haline getirmesi ve taahhüt ettiği yatırımları yapması için 49 yıllığına vereceksiniz. Sözleşme tarihini takip eden ilk on senede CMC alanında yapacağı temizlik ve alt yapı yatırımları karşılığında herhangi bir kira ödemeyecek .Buna karşılık 250 000 dolarlık 5 yıl geçerli teminat mektubu almanız gerekecek .Bu teminat mektubunun yenilenmemesi ve iş planına uyulmaması halinde sözleşmeyi fesih etmeye yetkiniz olacak ama üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen ÇED raporunun dahi olmadan yer teslimi yapıldığıda ortaya çıkacak CMC de olduğu yerde kalacak.Siz olsanız Temiz ,metre karesi 2 dolara kiralanmış 103 118 m2 lik Gazi Mağusa serbest limanını 637 m2 lik birde betonarme binayı almışken bu şartlarda kirli CMC’ yi temizlermisiniz.

Konuyu daha fazla uzatıp sinirlerinizle oynamamak adına  Telsim ve Türkcell ‘le yapılan sözleşmelerin kamu yararına  hiç girmek istemiyorum. İhale süreci ,ödediğimiz faturalar ve bunun vergi miktarı zaten bunun isbatı.

Toplumun enerji ve motivasyonunu düşüren toplumsal birliktelik ve Amme ruhunu yok eden sonuçta Devlete olan güveni zedeleyerek sahip çıkmayı azaltan bu ve buna benzer davranışların bir kez daha yaşanmaması adına toplum adına sorumluluk üstlenenleri ciddiyet ve sorumluluğa davet ediyorum.

Tabii biz seçmenleri de.