Her zenciyi ebola virüsü taşıyor diye hastanede karantinaya mı alacağız?

Biz ülke olarak Sağlık sektöründe sınıfta kaldık. Yetersiz Hastanelerimiz, yetersiz teçhizatımız, yetersiz teknik elemanlarımız, yetersiz hemşirelerimiz ve yetersiz doktorlarımız oldukça biz sınıfı hiç geçemeyiz. Hastaların sayısındaki fazlalık maalesef ki ne hemşire ne de doktor sayımızı artırmıyor. Elde olanlarla idare edin deniyor. Bu da bazı zamanlar doktorların ve hemşirelerin hatta ve hatta kapıcısına kadar hastane çalışanlarını çığırından çıkarıyor.

Çünkü biz Sağlık Bakanlığı olarak yeterli tedbirler almaktan aciziz.

Birkaç yıl önce deli dana hastalığı vardı. Uzun süre önlemler alındı, birçok hayvan deli dana hastalığı taşıyor dile toplatıldı. Uzun süre et yemedik, sonra zamanla unutuldu.

Daha sonra kuş gribi hastalığı ülkedeki herkesi tedirgin etmeye başladı. Tüm tavuklar toplatıldı. Bir nevi önlem alındı. Uzun süre tavuk yemedik, sonra unutuldu.
Bir dönem domuz gribi virüsü yayılıyor diye kimseyle temas etmedi… Uzun süre tedbir aldı, sonra unutuldu.

Şimdi sıra Ebola’da…

Nedense ilk ateşi çıkan zenci hemen ebola virüsü taşıyor diye ortalık kalktı oturdu.

Bu hastalığın zencilerde olabileceği için şüpheye yer vermeyen Hastane yetkilileri olayı basına sızdırdı. Genç kız ebola virüsü taşıma ihtimali var diye haber olurken, hastane çalışanları da tedirgin oldu.

Ebola virüsü nedir diye google’dan da baktığımızda şu sonucu alıyoruz.

‘’Ebola virüsü, insanlarda ve insan dışı primatlarda viral hemorajik ateş şeklinde ciddi hastalık formlarına yol açan virüstür. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilmektedir. Tanımlanabilen üç Ebola virüsü vardır. Ebola Sudan, Ebola Reston, Ebola Fildişi Kıyısı
Çok tehlikeli bir virüstür. İshal, kanama, deri döküntüleri ve yüksek ateşe neden olur. Adını, Afrika'daki bir nehirden alır. Bulaşıcıdır. Kontrol altına alınmazsa salgınlar görülür. Ebola virüsü, ipliksi yapıda, yaklaşık 80 nm boyundadır. Genetik materyali RNA'dan oluşur.

Bulaşma; Hastaların (hayvanlar başlıca maymun ve meyve yarasaları) kan ve vücut sıvıları ile bulaşır. Hava yoluyla bulaşma tespit edilmemiştir.’’

İşte bu denli tehlikeli olan virüs diğer hastalıklar gibi hiçbir tedbir alınmadan geçiştirilmeye çalışılıyor. Her ne kadar hastanede bu hastalığın önlemini alıyor olsalar da dışarıdaki hastalıkların yayılmasında Sağlık Bakanlığı nasıl bir önlem alacaktır işte orası meçhul.

Sağlık Bakanlığı bence ülkeye giriş çıkışlarda üst düzeyde bir önlem almalıdır. Okulların açılması çok yakınken özellikle üniversitelere kayıt için gelecek binlerce öğrenci birer şüphelidir. Bu riske girmek yerine bir an önce tedbir alınmalıdır.

Umarım Allah Sağlık Bakanlığını Ebola gibi ciddi bir hastalıkla sınamaz.