Kıbrıs çağlar boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapan bir ada.
Ayni zamanda Akdeniz’deki hâkim konumu, askerî ve ticarî önemi dolayısıyla yüzyıllarca Akdeniz’e egemen olmak isteyen Müslümanlarla Hristiyanlar arasında mücadele alanı olan bir yer.
Finikelilerden Romalılara .Cenevizlilerden Templar sövalyelerine
Osmanlıdan ingilize hep alınıp satılan kiraya verilen uğrunda savaşılan
Stratejik bir yer oldu…
Stratejik ne demek .
Konumu itibari ile önemli demek.
Stratejik ne demek .
Askeri , siyasi ve ekonomik olarak elde tutulması önemli yer demek.
Stratejik ne demek .
Başka bir ülkenin refahıiçin kullanılabilecek bir değer demek.
Başkalarınında gözünün olduğu yer demek.
Birçoklarının gözü olan yerde o yere sahip olmak için kavgalar demek ,çatışmalar, huzursuzluklar ,sırasıgeldiğinde savaşlar ve ölümler demek.
İşte Kıbrıs adası böyle bir yer.
Tarihin bize bahşettiği bu ada bazı zamanlarda cennet bir Ada iken bazı zamanlarda ne yazık ki cehenneme dönebiliyor.
Tarih boyunca hep kargaşaların çatışmaların anlaşmazlıkların olduğu, birinden diğerine kiralanan alınıp satılan bir ada olmuştur yaşadığımız bu topraklar.
Bu süreçler içerisinde göçler, ölümler yaşanmış. Ada üzerinde yaşayan insanlar birbirine kırdırılmış. O günün şartlarında Dünyaya egemen güçler istediklerine ulaşmak için her yolu denemişler.
Kıbrıs üzerinden pazarlıklar yapılmış.Onlar alacağını almış ama sonuçta kaybeden birbiri ile çatıştırılan hep adanın insanları olmuş.
Çok şükür ki geçen son 40 yılda Türk ordusunun Kıbrıstaki caydırıcı gücü bu ada üzerinde yaşayan hem Türkler hemde Rumlar için adanın refahın arttığı ve huzurun sürdüğü cennet bir ada olmasını sağlamış.
Geçmişte küresel güçlerin hedefleri dolayısı ile birbiri ile çatıştırılarak ayrılan Kıbrıs Türk ve Rum halklarının şimdilerde bir arada iç içe birbiri içine karıştırılarak yaşamasıiçin kollar sıvanmış.
Kıbrıs Türk ve Rum halkları dünyayay egemen farklı güçler tarafından da birleşmeleri ortak bir devlet altında barış ve huzur içinde yaşamaları için teşvik ediliyor.
Büyük küresel güçler bu yakınlaşmayı sağlamak için ellerinden geleni yapıyor.
Hibeler,ticaret ,ortak sosyal ve kültürel etkinlikler düzenleniyor.
İsviçre, New York, Cenevre …2’ li 3lü 5’li görüşmeler gırla devam ediyor.
Ve Toplumlararası görüşmeler durdurak bilmeden sürüyor…
Birilerinin çıkarlarının kesiştiği, birilerininde diğerlerine üstünlük sağladığıanda bu Adada yeni bir anlaşma olacak.Belkide yine iki halk birbiri içerisine karıştırlacak.
Taki bir sonraki çıkarların çatışma ortamının yaratılmasıgerektirdiği güne kadar.
Yugoslavya Stratejikti.
Sırplar ve Boşnaklar komşuydular .
Çocukları ayni mahallede birlikte top oynuyor
Babaları ayni işyerlerinde birlikte çalışıyor ayni kahvelerde dost ahbap sohbetleri yapıyorlardı.
Sonra şartlar değişti .
Birleşik Yugoslavyanın dağıtılması gerekti.
Dağıtmak için çatıştırmalıydılar.
Bosnalıyı , Sırpa Hırvatı ,Arnavuta kırdırdılar.
Şartlar yine yeterli değildi.
Soykırımları yaşattılar.
Böylelikle binbir emekle kurdurduklarıYugoslavyayı belkide tekrar birleştirecekleri bir sonraki güne kadar acımasızca dağıttılar.
1991-94 yılları arasında Yugoslavya’da görev yapan emekli CIA ajanı Robert Baerin , geçtiğimiz Ekim ayında ebritic.com‘da yayınlanan röportajında söyledikleri tarihi bir gerçek olarak önümüzdedir.
Şöyle demişti Baer ebritic.com‘da yayınlanan röportajında ;
CIA ve Amerikan hükümetinin propagandası cumhuriyetleri ayrıştırarak Yugoslavya’yı parçalama üzerine kuruluydu..
ABD’nin Yugoslavya’nın parçalanmasından sağlayacağı fayda çok açıktı. Sessizce savaşı başlatanlar ve bağıra bağıra barıştan bahsedenler eski Yugoslavya’nın yeraltı kaynaklarını sömürenşirketlerin yeni sahipleri haline geldiler. Eski Yugoslavya ülkeleri eskiden kendi ürettiği malları artık ithal eder oldu ve giderek daha fazla dış borç almaya başladı.
Kosova’da ise iki farklı neden vardı: Biri yeraltı ve doğal kaynaklar, diğeri ise Avrupa’nın en büyük NATO üssünün varlığı.. Eski Yugoslavya’nın halkları bu savaşın planlanarak sahneye koyulduğunu ve kandırılarak yönlendirildiklerini unutmamalılar.İnsanların hâlâ birbirlerinden nefret etmeleri çok aptalca. Ben bütün bu olanlardan dolayı onlardan özür diliyorum.”
Şimdi Suriyede oynanan oyunda çok farklı değil.
Arapların ezici bir çoğunluğa sahip olduğu Suriye'de Kürtler, Ermeniler, Çerkezler, Süryaniler ve Türkmenler de var. Ama yönetim küresel güçlerde
Nüfusun yüzde 74'ünü Sünniler oluşturuyor ancak Sünniler şimdiye kadar ülkede iktidara gelebilmişdeğil.
Yaklaşık 30 yıl süren manda döneminde Fransızlar özellikle diğer inanç gruplarını destekledi ve kritik görevlere getirdi.
Nüfusun yüzde 13'üne sahip Aleviler, yıllardır ülkenin yönetimini elinde bulunduruyor.
Yüzde 10'luk dilimdeki Hristiyanlar da Esad ailesine yakın bir grup. Üst düzey görevlere atanabiliyorlar.
Karıştı .Karıştırıldı.
Birarada yaşatılan bu kadar çok etnik köken ve milleti birbirine kırdırmak kolaydı.Başardılar.
Şu bir gerçek ki Kıbrıs Stratejik .
Bunun içinde Kıbrıs adasında yaşayan hem Kıbrıslı Rumlar hemde Kıbrıslı Türkler stratejinin anlamını artık farkına varmalı.
Kendilerini birbirleri içine karıştırarak yaşatmak isteyenlere karşı dik durmalı.İki ayrı bölgede eşit statüde iki ayrı devlet gibi yaşamaya katkı koymalı.
Çünü her birbiri içine karıştırma bir sonraki ayrılık için hazırlıktır bunu unutmamalı.
Eğer küresel güç değilsen .Milletler arasına ekilmiş olan nifak tohumlarının gün gelip birileri tarafından yeşertilebileceği unutulmamalıdır.
Sonrasında yine çatışmalar huzursuzluklar savaşlar ölümler veşehitler olacağı daima hatırlanmalıdır.
Dün kızım ‘’Baba Şehitler Haftası için öğretmenimiz resim ve yazıistiyor yardım edermisin ’’ deyince bunlar aklıma geldi .Henüz “12 yaşında .Yukarıda yazılanları anlatsam anlarmı anlamaz mı diye tereddüt ettim.Ona Binbaşı Nihatİlhanın yavruları Murat ,Kutsi ve Hakanın banyo içinde annelerine sarılarakşehit oldukları o hepimizin bildiği resmi verdim.
Olur ya unutan olur yada aklımızdan çıkmış olur diye ,hem KıbrıslıTürk hemde Rumlara .. tarihi bilmeyenlere ,unutanlara hatırlatmak istedim.