Tüm adaylar artık son turunu atıyor. Bugün saat 18:00’de seçim kampanyaları son bulacak ve artık Pazar sabahından itibaren halk öz iradesi ile kararını sandığa yansıtacaktır. Uzun süren ve yorucu bir seçim çalışması oldu. Gerek adaylar için gerek ona destek verenler için. KKTC tarihinde ilk kez bu kadar belirsizlik içinde bir seçime giriyor.

Öncelikle bu bizim geleceğimizi ilgilendiren bir seçim ve tüm adaylar da geleceğimizi ilgilendiren açıklamaları ile seçim kampanyalarını yürüttü. Kimi için doğru olan kimi için yanlış dendi. Ama bugün Kıbrıs Türk halkının kazanması gereken bir sınava gireceğimiz ortadadır. Bugünü değil yarını düşünerek adım atmalıyız. Bu sınav deneme yanılma sınavı değildir.

Evet, seçim sonuçları Pazar akşamı sat 20:00’de netleşmeye başlayacak. Peki ya sonrası?

Bugün cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından beklenen şeylerin başında hükümet krizi yatmaktadır. Mevcut hükümetin devam etmeyeceği zaten az çok belli oldu. İkinci tura kalınacak bir seçimle birlikte hükümette sesler yükselmeye başlayacaktır. Bugün CTP ve DP-UG içerisinde çatırdamalar başladı. Kimsenin tahmin edemeyeceği hesaplaşmalar var. Gerek CTP’nin gerekse DP’nin içerisinde yaşanan bir takım fikir ayrılıkları cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından ayrılma noktasına geleceğinin sinyalleridir. Gerek Özkan Yorgancıoğlu gerekse Serdar Denktaş özellikle hükümeti yakından ilgilendiren ciddi açıklamalardan kaçınmakta ve bir birleri ile mümkün oldukça görüşmeyerek bu sürecin geçmesini beklemektedirler.

Seçimin hemen ardından çıkacak sonuca göre hükümet de yönünü alacak ve hızla bir kaos içerisinde ortaklığı bozacaktır. Zaten gelişen ve basına yansıyan görüntünün de bu yönde olması herkesin gözünü cumhurbaşkanlığı seçiminden sonraki sürece çevirdi. Özellikle parti içerisinde yer alan kurmaylar Genel başkanlık adına çalışma yürüterek cumhurbaşkanlığı seçimini tamamladı. UBP’nin ve CTP’nin hesaplarının ardında yatan şeylerin başında gelen kurultay hesabı, seçimin daha karmaşık gelişmesine neden oldu. Yani herkes kendi hesabına ne düşmüşse o yönde çalışma yürüttü. Bu da bugünkü belirsizliğin neden yaşandığının örneğidir. Kimsenin hesabı sadece cumhurbaşkanlığı seçimi için olmadı, herkes gelecek için kendince bir pay çıkarmak adına çalıştı ve bir sonraki adımı düşündü. İşte bu yüzden cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından kimlerin hesabını iyi yaptığı ve yapmadığı ortaya çıkacaktır. Bu seçim kıssadan hisse seçimdir.