7 Ocak erken genel seçimlerinden çok ortaya nasıl bir koalisyon hükümeti çıkacak tartışmalarıyla ikinci haftaya giriyoruz.

Herhalde gelişmemiş devletlerin ortak sorunu bu olsa gerek: Akşamdan sabaha ne hükümetler senaryoları kuruluyor ve her kafadan bir ses çıkıyor. Bir söyledikleri birbirini tutmuyor. Ve günler öylece heba oluyor.

İddialar o ki; Özgürgün ve Özersay’ın dışında kalan bir UBP-HP hükümeti kurulacakmış. UBP kökenli 6 HP’li milletvekili ile görüşmeler başlamış. Peki şimdi Başbakan da tam balayındayken ve HP lideri de dışarıda kalacak bir durum ortaya çıkmışken bu süreci en iyi kim götürebilir? 

Elbette yapıcı, sevilen ve kalender görüntüsüyle Faiz Sucuoğlu..

Yani Faiz Abi formülü işletilecek. Hani anımsar mısınız Türkiye’de de bir zamanlar ‘İsmet Abi’ vardı.

Herhalde burada da İsmet Sezgin’den esinlenildi. Bu arada deneyimli siyasetçi İsmet Sezgin de 2016’da Hakk’ın rahmetine kavuştu. Nur içinde yatsın. Faiz Abi formülüyle bir bakıma Kıbrıs Türk siyaset hayatında emanetçilik müessesesi de ilk kez çalıştırılmış oldu. Daha öncesini hatırlamıyorum. 

Anladığım kadarıyla hükümet kurulurken ki aşamada oluşabilecek bir Faiz Abi formülü oluşabilecek kritik gelişmeleri bertaraf etmeye yönelik, derleyip toparlama görevini üstlenecek. Artık seçime kadar yürütülecek mi bu hükümet modeli bekleyip göreceğiz.

Fakat söylenenlere bakılırsa şu halde ikinci bir seçime girerlerse tüm partiler beklentilerin de altında oy alarak, yıpranarak seçimden çıkacaklar şeklinde görüşler de var. Bunu da bir kenara not edelim.

Gerçi UBP yetkilileri bu tür söylemleri asla kabul etmiyor. Bilakis, seçimlerde rahat olduklarını çünkü karşılarında rakip olarak adlandırılacak bir parti görmediklerini söylüyorlar ama yine de her şey son ana kadar belli olmaz.

Bazı siyasi analistler yakında olması muhtemel bir seçimde partilerin yıpranacağı gibi seçmenin sandık başına gitme oranlarının da aşağıya çekilebileceğine dikkat çekiyor.

UBP’de hemen her seçimden birinci parti çıkmaları haliyle bir özgüven patlaması yarattı.

Seçmenden en fazla oy olan F. Sucuoğlu; seçim kampanyalarını UBP’nin yolsuzluk iddiaları üzerine yapan muhalefete ve dolayısıyla muhalefete destek veren bazı kesimlere “Açtırmayın kutuyu, söyletmeyin kötüyü” misali göz dağı vermeyi de ihmal etmedi. “Konuşursak, bazı kahramanlar kaçacak yer arayacak.” Dedi.

Bu seçim süreci ve sonuçları bakımından bir yerde Kıbrıs Türk siyaset arenasında şeffaf olmayı ve hesap verebilirliği göstermesi açısından önemli bir viraj. Aslında biraz gayretle kimlerin kimlerde kirli çamaşırları var, kim kimi kayırıyor, ihale veriyor; kim kimin parasını saklıyor.. kimin nerede gün yüzü görmeyen yolsuzluk dosyaları vs..var bunların hepsi bir kaç hamlede çıkabilir.

O halde susmak bir erdem değil; Kıbrıs Türk siyasetinde derin bir bağırsak temizleme operasyonunun başlangıcını oluşturabilir.

Tabii o cesaret ve kararlılık varsa!..