Sağda Birlik mümkün mü? Hemen peşinen söyleyeyim mümkün değil. Neden mi? Nedeni çok basit, iki sağ partinin sırtından geçinen kaygan zümre buna müsaade etmez.
Öyle ki dün akşam Demokrat Partinin Girne Merit Park’ta 21. yıl balosu vardı. 1000 kişilik salona 1500 kişi geldi, belki yüzlercesi de kapıdan dönüp gitti. Balo solunun da bırakın masalarda yer bulmayı ayakta bile yer yoktu.
Hükümet güven olayı bir ayı buldu ancak henüz müdür-müsteşar atamaları gerçekleşmedi. İşte müdürlük bekleyenler, müsteşar olmak isteyenler veya mevcut pozisyonunu korumak isteyenler dün gece çoğunluktaydı.
Bugün hükümet bozulsa ve yarın bir CTP-UBP koalisyonu gündeme gelse ve haftasına da aynı mekanda bir balo yapılmış olsa inanın dün gece gördüğüm bir çok simayı her halde o baloda da görürüm.
İşte bu çıkar grupları sürekli parti içinde huzursuzluk yaratan veya yaratılması için ortam hazırlayanlardan oluşuyor. Dönemine göre sağdaki her iki partiyi de çok güzel kullanıyorlar. Bir dönem birisine diğer dönem öbürüsüne destek vermiş gibi görünüyorlar. Ama gerçekte her dönem onların dönemi aslında.
Neyse gelelim esas meseleye, şuan sağda birlik nağraları atanlara bir bakın hepsi mevcut durumlarından rahatsız olanlardır. Mevcut durumlarından rahatsız olmayanlar bu konuda tek bir kelime etti mi? Etmedi..
Demek ki bir kaos yaratıp bir bir durum yaratıp o yeni oluşacak durumdan da fayda çıkartmak isteyenler her iki sağ partide de şu günlerde “birleşme” adı altında suni bir gündem oluşturma telaşı içindeler.
Dün akşam bizzat Demokrat Partinin Genel Başkanı Serdar Denktaş’a sordum; “sağda birleşme için ne düşünüyorsunuz? Olursa ne zaman olur? diye.
Serdar Bey’in cevabı aslında gidilecek köyün minaresinin görülmesi açısından son derece önemli. Denktaş, “şuan yaratılan gündem suni bir gündem. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra ancak sağda birleşme gündeme gelebilir. Bu oluncaya kadar da önce yerel seçimlerde sonra cumhurbaşkanlığı seçimlerinde işbirliği şartları aranır ve bu işbirliğinin nasıl sonuçlandığına bakılır” dedi.
Aslında Serdar Denktaş’ın söyleme çalıştığı çok basit, birleşme olacaksa Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra olur. Onun öncesinde güven ortamı sağlanmalı. Son yerel seçimlerde iki parti ortak aday göstermiş olmasına karşın ne DP’liler UBP’liler tam olarak destekledi, nede UBP’liler DP’nin aday olduğu yerde desteklerini tam olarak gösterebildi.
Örneğin son yerel seçimlerde Değirmenlik Belediye Başkanlığı adaylığını DP göstermiş, UBP tabanının büyük bir kısmı bağımsız bir adaya destek vermişti Değirmenlik’te.
Bir başka çarpıcı örnek Gönyeli Belediyesinde yaşanmıştı. UBP’nin aday gösterdiği Gönyeli’de DP’nin oylarının büyük bir kısmı CTP’ye gitmişti.
Yani son yerel seçimlerde sağdaki birlik seçim sonuçlarına baktığımızda hüsranla sonuçlanmıştı. Girne, Gazimağusa, Gönyeli, Değirmenlik, Dikmen gibi önemli hiçbir belediyede sağda birlik işe yaramadı.
Şimdi birileri yeniden ayni pilavı ısıtmaya başladı, ama Serdar Bey geçen defaya göre gayet temkinli. Bekleyip göreceğiz sağdaki birleşmeyi veya bir türlü gerçekleşen birleşememeyi.



Hani şeffaflık…
Dün Bakanlar Kurulu, başbakan Özkan Yorgancıoğlu Başkanlığında da toplandı. Toplantı öncesi herhangi bir açıklamada bulunulmadı. 3 saati geçen toplantı sonrasında da herhangi bir açıklamada bulunulmadı. Ee ne diye toplandı o zaman bu bakanlar kurulu. 3 saatten fazla ne konuştular içerde? Şeffaflık gereği bilmek hakkımız değil mi?


Özkan YORGANCIOĞLU:Şeffaf bir hükümet olarak yola çıkmış bir kabinenin bakanlar kurulu toplantısından sonra herhangi bir açıklama yapılmamış olması yeni bir tartışma dalgasını da beraberinde getirebilir. Dikkatli olmakta fayda var.

Ersin TATAR:Tefeciler için meclise verdiğiniz yasa tasarısı ile bir çok esnafın hayır duasını şimdiden aldınız. Umarız en kısa sürede yasa tasarısı yasallaşır ve ülkede önüne geçilemeyen tefecilerin kaydı zapt altına alınır.

Arif ALBAYRAK:Geçen dönem meclisin en renkli siması siz iken bu sene bırakın renkleri sizi görmek bile mucize oldu.

Serhat AKPINAR: Yeni öğretim yılında freedomkompleksi için açılışa günler kalmış. Şimdiden hayırlara vesile olsun.

Yusuf KAÇMAZ:Gelirler ve Vergi Dairesi müdürlüğünden emekliye ayrılmışsınız. Bayram sonu emeklilik hediyesi olarak bir kutu puro hediye edeceğim size.

Metin GÜLTEKİN:Dün akşam DP balosunda oldukça neşeli gördük sizi. Yaklaşan yerel seçimler öncesi DP kanadının desteğini mi aldınız yoksa.

Ahmet SAVAŞAN:Amcanızı kaybetmişsiniz, merhuma Allah’tan rahmet geride kalanlara sabırlar dileriz. Bu arada YDÜ hastanesi artık Türkiye’deki SGK kapsamına alınmış. Hayırlı olsun.

Güvenç CANTAŞ:Dün herkes masalarda yer ararken siz herkesten en önce gelip en güzel masayı kapatmışsınız. Bu arada masa altından içki servisi yaptığınız yönde haberlerde geldi haberiniz ola.

Nuri GÖKŞİN:Geçen sabah deniz kenarında bir kova dolusu balığı denize kaptırmışsınız. Ara sıra oluyor değil mi böyle kazalar.

Dr. Ömer GÜR:Yeni göreviniz için artık sayılı günler kalmış. En geç hafta başı yeni görevinize başlayacağınızı işittik. Hayırlı ve uğurlu olsun şimdiden.

Derviş EKŞİCİ:Sistemsizliğin sistem olduğu bir yerde kurumsallaşmanın çokta önemi yok aslında. Önce sistemsizliği ortadan kaldırıp sonra sitem içerisinde kurumsallaşmak gerekmez mi?

Hüda HÜDAVERDİ:Dün gece tamda formunuzdaydınız yani. Tüm gözler yine üzerinizdeydi, herkes size müsteşar gözüyle bakıyordu.

Kemal Eşref OKTAR:Bir daha dünyaya gelirseniz bu defa gazeteci olarak gelmeyi istiyormuşsunuz. Bir daha dünyayı gelmeyi beklemeye ne gerek var ki. Memlekette artık herkes gazeteci.

SuleymanERGUCLU: Kızınız HazarErgüçlüPeople Style Watch'un kapağında yer almış. Kızınızla ne kadar gurur duysanız azdır.

Mustafa DEFTERALI: Ve sonunda sizde emekliler kervanına katılmışsınız. Hadi bakalım bunca yılın yorgunluğunu bakalım nasıl çıkaracaksınız.

Nilhan TAYFUNLU:Federasyon eli ile kaçak avcılık yapıldığı iddiaları epey ortalığı sarsacak gibi. Federasyon ne hallere düştü değil mi?

Gökhan ALTINER:Dün sizi arayan bütün gün ulaşamamışlar. Meğerse seferberlik için dün silah altındaymışsınız. Ee eski tertiplerinizi görebildiniz mi?

Sevgi DEGİN:Dün Mehmet Arıkan’la ne kaynatıyordunuz öyle. Balo boyunca sürekli kaynattınız. Birilerinin sürekli kulakları çınlamış dün gece.


GÜNÜN SÖZÜ
“Bugün hiçbir yasal dayanağa dayanmadan ülkede tefecilik yapanlar var. Bunlar ne devlete düzenli vergi veriyorlar nede verdikleri kredilerde yasal paylarını alıyorlar. Zorda olan esnafımızı ve vatandaşımızı daha zor şartların içine çekiyorlar. Bir milletvekili olarak görevimiz sadece iktidardayken değil muhalefetteyken de ülkenin ve halkın menfaatleri doğrultusunda yasalar çıkartmaktır. İşte bu sorumlulukla ülkemizdeki tefecileri kontrol altına alınmasını sağlayacak yasa tasarısını meclisteki Meclis Ekonomi Plan ve Bütçe komitesine sundum. Umarım biran önce yasallaşır ve ülkedeki kontrolsüz tefeciliğin önüne geçilmiş olur”
Ersin TATAR
BİZİM TEMEL
Temel gelen misafiri kapıda karşıladı;
- Babamı mı görmeye geldiniz?
- Evet oğlum...
- Siz berber misiniz?
- Hayır, niçin sordun oğlum?
- Seni camdan görünce babam;
Dursun yine tıraşa geliyor demişti de...