RİK tarafından yaptırılan bir ankette, Şubat ayındaki Rum başkanlık seçimlerinde DİKO tarafından da desteklenen DİSİ adayı Nikos Anastasiadis’in zafer kazanacağı kaydedilirken, “hiçbir durumda oy verilmeyecek aday” olarak en çok AKEL’in adayı Stavros Malas’ın adının geçtiği belirtildi.

Simerini ve diğer gazeteler “CMR Cypronetwork” şirketinin Rum Devlet Radyo ve Televizyon Kurumu (RİK) adına yaptığı anketin sonuçlarını yayımladı.

Ankete göre Rum başkanlık seçimlerinin ilk turunda ankete katılanların yüzde 38’i Anastasiadis’e oy vereceklerini belirttiler. Verilen yanıtlar temelinde Malas yüzde 23,7 ile ikinci sıraya otururken, onu yüzde 19,7 ile dört puan geriden bağımsız aday Yorgos Lillikas takip etti.

Öne çıkan bu üç adaya hangi partilerden destek geldiğine bakıldığında ise şunlar görülüyor;

“Anastasiadis DİSİ’nin neredeyse tümünün yani yüzde 96’sının ve işbirliği yaptığı DİKO’nun yüzde 46’sının desteğini alıyor. Bunun yanı sıra EVROKO seçmenlerinin yarısından ve Çevrecilerin yüzde 15’inden destek alıyor.

Malas, AKEL’in yüzde 78’inin, DİKO’nun yüzde 10’unun, EDEK’in yüzde 6’sının ve Çevrecilerin yüzde 7’sinin desteğini alıyor.

Lillikas ise EDEK’ten yüzde 80’lere varan destek alıyor. Ayrıca, Çevrecilerin yüzde 54’ünün, EVROKO’nun yüzde 50’sinin ve DİKO’nun yüzde 40’ının ve AKEL’in yüzde 10’unun desteğini alıyor.

İkinci turda olası Anastasiadis-Malas karşılaşmasında oranların yüzde 43,8’e karşı yüzde 29,9; olası Anastasiadis-Lillikas karşılaşmasında ise yüzde 41,1’e karşı yüzde 31,8 şeklinde olacağı kaydedildi.

Öte yandan ankete katılanlara “Hangi adaya hiçbir durumda oy vermeyeceksiniz?” sorusu sorulduğunda, verilen yanıtlara göre ilk sırayı yüzde 38 ile Malas aldı. Malas’ı yüzde 33 ile Anastasiadis, yüzde 24 ile Makaria Stilyanu ve Lukas Stavru, yüzde 23 ile Praksula Andoniadu takip etti. Lillikas ise yüzde 17 ile sınırlı kalırken, bu durumun, seçimlerde ikinci turda yer alması durumunda onun lehine işleyeceği değerlendirmesinde bulunuldu.

RUM BAŞKANLIK SEÇİMLERİ İÇİN RESMİ BAŞVURULAR BUGÜN

Simerini gazetesi 17 Şubat 2013 tarihinde gerçekleştirilecek olan Rum başkanlık seçimleri için resmi adaylık başvurularının bugün yapılacağını kaydetti.

Adayların başvurularını, Lefkoşa Rum kesimindeki “Hilton Otel”de 09.00-12.00 saatleri arasında yapabileceğini yazan gazete, şu ana kadar 11 kişinin adaylık başvurusunda bulunacağının tahmin edildiğini belirtti.

SANDIKLAR 18.00’DE KAPANACAK

Öte yandan gazete, Rum Meclisi’nin dün, DİSİ ile DİKO’nun sunduğu, Rum Başkanlık seçimlerinde seçim sürecinin bir saat uzatılmasına yönelik yasa önerisini oy birliğiyle onayladığını belirterek, buna göre sandıkların 17.00’de değil, 18.00’de kapanacağını aktardı.


Editör: TE Bilisim