Rumların 1974 öncesinde Kıbrıslı Türklerden kiraladıkları dükkân ve açık alanların yavaş yavaş Rum İçişleri Bakanlığı bünyesindeki “Kıbrıs Türk Malları Vasiliği” tarafından ele geçirildiği haber verildi.

Fileleftheros “1974 Öncesinde Kiralanan Kıbrıs Türk Mallarıyla İlgili Sözleşmeler de Mal Sahipleriyle Birlikte Ölüyor” başlıklı haberinde, “Vasiliğin” Kıbrıs Türk mallarına, Kıbrıs Türk malını kiralamış olan Rum öldüğü zaman el koyduğunu yazdı.

Habere göre Lefkoşa Rum Kaymakamı Argiris Papanastasiu son yıllarda birçok Kıbrıs Türk malının bu şekilde “Vasiliğin” eline geçtiğini, Kıbrıslı Türklerle sözleşmelerin bundan 40-50 yıl önce yapıldığı ve kiracıların ölmekte olduğu dikkate alındığında “Vasilik” uhdesine geçecek Kıbrıs Türk malı sayısının artacağını açıkladı.

Gazete meselenin, Lefkoşa Surlariçinde (Rum kesimi) babası tarafından 1974 öncesinde kiralanan ve marangoz atölyesi olarak kullanılan bir Kıbrıs Türk malı babası öldükten sonra “Vasilik” tarafından kendisine haber vermeden alınan bir Rum’un şikâyeti üzerine gündeme geldiğini belirtti.

Habere göre konuyla ilgili görüşüne başvurulan Papanastasiu kiracı Rum’un varisinin (oğlu) hak sahibi olmadığını çünkü babası da olsa kiracı öldükten sonra kira sözleşmesinden doğan hakların varislerine devredilmediğini belirtti. Babası 1991’de öldüğünde işyerini kapatıp çalışmak üzere Arap ülkelerine gittiğini ve geri döndüğünde bahse konu Kıbrıs Türk malını otopark olarak işletmek istediğini belirten şikâyetçi; eski marangoz atölyesinin geçen hafta kaymakamlık ekiplerince yıkıldığını belirtti.

YABANCILARA LÜKS VİLLA SATIN ALMA ŞARTIYLA GÜNEY’DE DAİMİ İKAMET İZNİ
 
Aynı gazete Rum İçişleri Bakanlığı’nın, yabancı yatırımcı çekebilmek için AB üyesi ülkeler tarafından kullanılan bir yöntemi birkaç aydır Güney Kıbrıs’ta uygulamaya koyduğunu, yeni uygulamayla yabancıların, yatırım yapma şartıyla süratle “göçmenlik izni” alabildiğini yazdı.

Habere göre Rum İçişleri Bakanlığı göçmenlik izni talep eden yabancılardan yıllık en az 30 bin Euro gelir ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için ilaveten kişi başına 5 bine Euro gelir beyan etmelerini istiyor. Bu gelir Güney Kıbrıs dışındaki çalışmalardan edinilen maaş, emekli maaşı, hisse temettüleri, sürekli mevduat, kira geliri, vb. olabilir.

Yine, göçmenlik izni başvurusuyla birlikte en az 300 bin Euro değerinde konut tapusu veya Rum Tapu Dairesi’ne sunulmuş, en az 200 bin Euro’luk bölümü ödenmiş satın alma sözleşmesi; “Kıbrıs Bankası”ndan alınacak, en az 30 bin Euro’luk hesapları olduğunu ve en az 3 yıllığına bloke edileceğini gösteren belge ibrazı isteniyor. Son olarak başvuru sahiplerinin her iki yılda en az bir kere Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmiş olması şartı da aranıyor.

Editör: TE Bilisim