Kathimerini gazetesi; “Türkiye Beş Önkoşul Ortaya Koydu” başlıklı haberinde, Ankara’nın iki liderin müzakerelere yeniden başlaması kararı ve güvenlik ile garantiler konusunda çok beklenilen konferansın toplanacak olması kararına ilişkin memnuniyetini dile getirmesine karşın, TC Cumhurbaşkanlığı tarafından, Atina’nın son mesajlarına ilişkin endişelerin ifade edildiğini iddia etti.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ve Savunma Bakanı Panos Kamenos’un son açıklamalarının Ankara’da endişe yarattığını savunan gazete, Ankara’nın, bu açıklamaların, “Türk-Yunan ilişkilerindeki ortamı zehirlediği kanaatinde olduğunu, ayrıca Atina’nın Kıbrıs sorununun derhal çözümlenmesi gerektiği çağrısına hazır olmadığını gösterdiğini” ileri sürdü.

Gazete, TC Cumhurbaşkanlığı’na yakın bir kaynağa atıfta bulunarak, Ankara’nın perde gerisinde, müdahil tarafların, bazı karşılık ve taleplerle birbirlerine seslenmeleri imkanına sahip olacakları Kıbrıs sorununa ilişkin bütünlüklü bir al-ver fikri ortaya attığını savundu.

Habere göre Ankara bu çerçevede, Atina ve Güney Kıbrıs’tan dikkatini, Kıbrıs sorununun çözümü için beş önkoşula vermesini talep etti.

Ankara’nın beş önkoşulunun; “1. Hızlı bir çözüm ve buna eş zamanlı olarak Türk-Yunan ilişkilerinin gözden geçirilmesi; 2) Kıbrıs sorununa ve Türk-Yunan ilişkilerine yönelik al-ver; 3) Garantilerin kaldırılması değil gözden geçirilmesi; 4) Dönüşümlü başkanlık; 5) Toprak konusundaki oran” şeklinde olduğu iddia edildi.

Editör: TE Bilisim