Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Güney Kıbrıs’ın Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmalarına ilişkin dün yaptığı açıklamalar Rum basınında geniş yer bulurken Rum Ticaret Bakanı Neoklis Silikiotis’ten Erdoğan’a yanıt geldi.

Gazeteler ayrıca, Türkiye’nin doğalgaz arama çalışmalarında kullanmak üzere “Polare” isimli araştırma gemisini satın almasına da haberlerinde yer verdiler.

Fileleftheros: “Yeni Satın Alımla Araştırmalar – Akdeniz Bölgesinde Kıbrıs Yakınlarında TPAO’nun Yeni Gemisiyle Şubat Yada Mart Aylarında” başlıkları altında verdiği haberinde, Türkiye’nin Norveç’ten yeni satın aldığı sismik araştırma gemisiyle Akdeniz’de, Kıbrıs yakınlarında doğalgaz arama çalışması yapmayı planladığını yazdı.

Gazete, KKTC makamlarının, Türkiye’nin Şubat ya da Mart ayında Kıbrıs yakınlarında doğalgaz arama çalışmalarına başlayacağını açıkladığını, TPAO’nun ise “Polare” gemisinin hali hazırda denizde seyir halinde olduğunu duyurduğunu iddia etti.

Türkiye’nin tüm bunlarla Güney Kıbrıs ile doğalgaz arama ve çıkarma anlaşmaları imzalayan yabancı şirketlere mesaj göndermeyi amaçladığını savunan gazete Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise Lübnan Başbakanı Nacip Mikati’yle görüşmesi sırasında yaptığı açıklamalara yer verdi.

Erdoğan’ın, Güney Kıbrıs’ın doğalgaz konusundaki çalışmalarını “akıl almaz hayaller” şeklinde nitelendirdiğini yazan gazete, Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Silikiotis’in ise Erdoğan’ın bu açıklamalarına “biz devam edeceğiz” yanıtını verdiğini belirtti.

Habere göre Erdoğan’ın söz konusu açıklamalarının sorulması üzerine Silikiotis: “Biz egemenlik haklarımızı uygulamaya ve Kıbrıs halkının refahı ve ilerlemesi için doğal zenginliklerimizi değerlendirmeye devam edeceğiz. Bölgenin enerji merkezi haline gelmesini arzuladığımız doğalgaz sıvılaştırma tesisinin yapımı için gerekli tüm çalışmaları da sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Silikiotis ayrıca, Total şirketiyle, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) bulunan 10 ve 11 numaralı parseller için önümüzdeki günlerde anlaşma imzalanacağını da açıkladı.

Silikiotis, ENI-KOGAS şirketiyle imzalanan ve Total şirketiyle de imzalanacak olan anlaşmaların sadece ekonomik değil siyasi açıdan da önem taşıdıklarını ve Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarını uygulamasını siyasi açıdan koruma altına aldıklarını öne sürdü.

OMİRU: “KIBRISLI TÜRKLERE PAY YOK”

Öte yandan Güney Kıbrıs’ın çıkaracağı doğalgazın Türkiye üzerinden boru hattıyla Avrupa’ya götürülmesi konusundaki tartışmalar da devam ediyor.

Rum başkanlık seçimi adaylarından Yorgos Lillikas, böyle bir şeyin, Türkiye’nin bölgedeki stratejik durumunu güçlendireceğinden, ulusal çıkarlar için tehlike arz ettiğini iddia etti.

Rum Meclisi Başkanı Yannakis Omiru ise, doğalgazın Kıbrıslı Türklerle paylaşılması konusuna değindi ve Türkiye’nin sözde “işgali” devam ettiği sürece Kıbrıslı Türklere pay verilmesinin söz konusu olamayacağını vurguladı.

Diğer gazeteler haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Haravgi: “Ankara’nın MEB Yaklaşımının Değişeceği Tehdidi – ‘Kıbrıslı Rumların Akıl Almaz Hayallerinden” Bahseden T.Erdoğan’dan Yeni Tehditler – Total’le Anlaşma Önümüzdeki Günlerde”.

Simerini: “Erdoğan’dan Kıbrıs MEB’i Konusunda Kabadayılık – Total’le Anlaşma An Meselesi”.

Editör: TE Bilisim