Brüksel’deki KKTC Temsilciliği’nin, 15 Ocak’ta bütün Avrupa milletvekillerine mektup göndererek KKTC’nin, Apostolos Andreas Manastırı’nın daha fazla zarar görmemesi için restorasyonunu ileri götürmekteki kararlılığını bildirmesi, Rum tarafında; KKTC’nin Güney Kıbrıs’a yeni bir halkla ilişkiler darbesi olarak yorumlandı.

Politis “Brüksel’e Kıbrıs Türk Mektubu... ‘KKTC’ Apostol Andrea’ya Sıcak Bakıyor ve Reklam Ediyor” başlıklı haberinde, KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın, Apostolos Andreas Manastırı konusunda Rum tarafındaki koordinasyonsuzluğu veya konuyla ilgili görüş birliği olmamasını ve Kilise’nin gereksiz oyalamasını kullanarak, Rum tarafını utandırmaya ve öncelikle siyasi düzeyde halkla ilişkiler alanında oldukça zarar vermeyi hedeflediğini yazdı.

Gazete KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın 8 Ocak’ta yaptığı, finansmanını da üstlenmek suretiyle manastırı restore etme kararından ve Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu’nun UNDP’ye ve Kültürel Miras Teknik Komitesi’ne saldırmasından sonra, şimdi de Rum tarafına yönelik üçüncü halkla ilişkiler darbesi vurulduğunu yazdı.

KKTC’nin Brüksel’deki temsilciliğinin mektupları konusunu Rum tarafına, Avrupa Milletvekili Antigonis Papadopulos’un haber verdiğine işaret eden gazete, KKTC’nin bu çerçevede Avrupalı milletvekillerine, Manastır’ın restorasyonunu derhal ileri götürme taahhüdüyle ilgili bilgi vererek maksadı ve kültürel mirasın kurtarılması konularındaki duyarlılığını reklam ettiğini belirterek özetle şöyle devam etti:

TÜRK TARAFI İYİ PLANLANMIŞ BİR STRATEJİYLE ATAĞA GEÇİYOR

“Türk tarafı iyi yapılandırılmış bir halkla ilişkiler stratejisiyle karşı atağa geçiyor zalim konumundan çıkıp (Kıbrıs Cumhuriyeti yıllardan beridir kilise ve mabetlerin tahribatını şikâyet ediyordu) Kıbrıs Rum şikayetlerini yalanlamaya çalışıyor. Bu mektupta ‘KKTC’ Avrupa milletvekillerinin tamamına, manastırın çevre alanıyla ilgili çalışmaların kendi inisiyatifiyle halen başladığını ve şimdi manastırın restorasyon çalışmalarına kendi finansmanıyla (aşikârdır ki Türkiye tarafından) ve Patra Üniversitesi projeleri temelinde başlayacağını bildiriyor.

ANTİGONİS PAPADOPULOS’TAN MANASTIRIN RESTORASYONU ENGELLEME ÇAĞRISI

Papadopulos yaptığı açıklamayla Türk tarafının hareketlerini kınadı ve AB’yi harekete geçmeye ve yeni olgular yaratmayı hedefleyen, manastırın tek taraflı restore edilmesi projelerini bozmaya çağırdı.

Avurpa Milletvekili, yeni Türk maharetlerinin ağırlığı altında, yasama ve yürütme erkine, Kilise’ye ve ilgili bütün mercilere Türk maksatlarını fark edip manastırın restorasyonuyla ilgili sorumluluklarını üstlenmeye çağırdı.”
Editör: TE Bilisim