Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, Rum Başpiskopos Makarios’un iki bölgeli, iki toplumu federasyonu kabul ettiğiyle ilgili açıklamaları tartışmaya neden oldu. Baf Metropoliti Georgios, Hristofyas’a tepki göstererek Makarios’un iki bölgeli federasyondan hiç söz etmediğini söylerken, Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu Hristofyas ve açıklamasını savundu.

Politis gazetesi, “İki Bölgeli (Federasyon) Konusunda Karşıt Görüşler... Baf’ta Anlaşmazlıklarla Makarios Yılının Başlangıcı” başlıklarıyla verdiği haberinde, Rum Bakanlar Kurulu’nun ilan ettiği “2013 Makarios Yılı” çerçevesindeki etkinliklerin başlangıcının, Makarios’un kabul ettiği çözüm şekline ilişkin kavgalarla başladığını yazdı.

Etkinliklerin, Makarios’un doğduğu yer olan Baf’ta bir kilisede düzenlenen törenle başladığını kaydeden gazete, Hristofyas’ın buradaki konuşmasında Makarios’un, “özgürlük mücadelesi, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin güçlendirilmesi, demokrasi ve Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili mücadelelerine katkılarını” övdüğünü belirtti.

Habere göre özellikle Makarios’un liderlik yetenekleri üzerinde duran Hristofyas, “Makarios’un gerek siyasi gerekse manevi yaşamın lider modeli olduğunu” vurguladı.

Hristofyas, “Makarios’un en tarihi emanetinin, Kıbrıs sorununun iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çerçevesinde çözümüyle ilgili anlaşmanın imzalanması olduğunu” savunarak, “Makarios’un bu emanetini, o zamandan itibaren, tüm Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanlarının takip ettiğini” söyledi.

“Federasyonun, doğal olarak acı bir çözüm olduğundan” da söz eden Hristofyas, “bunun, Kıbrıs ve halkı aleyhindeki 1974 trajedisinin boyutunu ortaya koyan bir anlaşma olduğunu” iddia etti. Hristofyas, “Bunun, ayrıca Makarios’un, memleket için zor anlarda Kıbrıs’ın geleceği için kritik kararlar alma yönündeki siyasi kriter ve deplasmanına sahip olduğunu gösterdiğini”  öne sürdü.

Öte yandan gazete, Hristofyas’ın, Makarios’un uzlaşı olarak iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çözümünü anlaşma olarak kabul ettiği ve bu tezin Makarios’tan sonraki “Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanları” tarafından saygı gösterildiğine dair açıklamalarına Baf Meteropoliti Georgios’un karşı çıktığını belirtti.

Habere göre törenin hemen ardından konulan Georgios, “Makarios’un, iki bölgeli federasyonu asla kabul etmediğini” savundu. “Makarios’un acı çözüm olarak iki toplumlu federasyonu kabul ettiğini, ancak iki bölgeliyi kabul etmediğini” ileri süren Georgios, “Makarios yılı olan bu yıl, Makarios’un söylediklerinin ve yaptıklarının doğru hatırlanması” çağrısında bulundu. 

Georgios’a yanıt veren Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu ise “BM’nin bir yığın kararlarında benimsenen ezelden beri tezlerin reddedilmesinin, bunların iptal edilmesine ve bölünmeye sebep olacağını” ifade etti.

“1979 Üst Düzey Anlaşmasıyla birlikte Kıbrıs Rum tarafının ezelden beri tezlerinin deniz feneri olduğunu” söylediği Makarios-Denktaş anlaşmasındaki üç nokta üzerinde duran Stefanu, bu çerçevede “Bağımsız, bağlantısız, iki topluma dayalı Federal bir Cumhuriyet istiyoruz”, “Her toplumun yönetiminde bulunacak toprak, ekonomik bakımdan üzerinde yaşanabilirliği, verimliliği ve toprak mülkiyeti ışığında ele alınacaktır” ve “Dolaşım özgürlüğü, yerleşme özgürlüğü, mülkiyet hakkı ve başka özel konular görüşmeye açık olacak ve bunlar üzerinde görüşme yapılırken iki toplumlu federal sistem temel ilke olarak dikkate alınacak” şekildeki maddelere işaret etti.


Editör: TE Bilisim