Rum siyasi partiler, KKTC’nin kuruluşunu kınamak amacıyla mesaj yayınladı.

Fileleftheros gazetesi, DİSİ’nin mesajında, adada BM parametreleri çerçevesinde dengeli ve işlevsel bir uzlaşı gerektiğine dikkati çekerek, “ülkeyi Türk işgalinden kurtarmak için çaba göstermeye devam edilmesi gerektiğini” vurguladığını yazdı.

Habere göre AKEL, Kıbrıs sorunu müzakerelerinin, Crans Montana’da yaşanan başarısızlığın ardından çıkmaza girdiğini ve çözümün uzaklaştığını; Türkiye’nin “tuzunun kuru olduğunu” ve adada yeni oldu-bittiler yaratmaya çabaladığını iddia etti.

DİKO ise, KKTC’nin kuruluşunu kınadığını vurgulayarak, Başkan Nikolas Papadopulos’un yeni stratejisinin temelinin, anlaşma çerçevesinde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin güçlendirilmesi ve devamı olduğunu kaydetti.

EDEK, mesajında, Rum Hükümeti’ne eleştiride bulunarak, Kıbrıs sorununda bütünlüklü bir strateji bulunmamasının, KKTC’yi yükselttiğini ve “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni düşürdüğünü belirterek, KKTC’nn kuruluşunu kınadığını açıkladı.

Dayanışma Hareketi ise, KKTC’nin kuruluşunu “nefretle kınadıklarını” ve Başkanlık seçiminde destek vermeyi kararlaştırdıkları Nikolas Papadopulos’un çizeceği yeni stratejiyle, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin kurtulmasını ümit ettiklerini açıkladı.

Habere göre, Rum Ulusal Halk Cephesi de (ELAM), Türk savaş uçaklarının Kıbrıs semalarında “sükse yaptığını” savunarak, daha birkaç gün önce, Yunan savaş uçaklarının gelişini kınayan siyasi partilerin, bugün nerede olduğu sorusunu yöneltti.

AKEL’DEN ANTİ İŞGAL ETKİNLİĞİ

Bu arada, Haravgi gazetesi de, AKEL’in, bu akşam saat 19.00’da, “Orfea Barikatı”nda (Mağusa Kapısı) “anti-işgal etkinliği” düzenleyeceğini bildirdi.

Gazete, etkinlikte AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun konuşma yapacağını yazdı.

AKINCI’NIN 15 KASIM MESAJLARI VE SOLO TÜRK GÖSTERİSİ DE RUM BASININDA

Rum gazeteleri, bugünkü haberlerinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 15 Kasım mesajına ve Solo Türk gösterisine de geniş yer ayırdılar.

Alithia gazetesi, “Akıncı Hakemliğe Geri Dönmemizi İstiyor” başlıklı haberinde, Akıncı’nın 15 Kasım mesajında, “BM’nin başarısız olan hakemlik modeline dönmek istediğinin görüldüğünü” iddia etti.

Haberde, Akıncı’nın, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, ya da Guterres’in, iki tarafın onayıyla belirleyeceği üst düzey bir BM yetkilisinin, stratejik bir anlaşma çerçevesi belirlenmesi olasılığını, müzakereler aracılığıyla araştırmasını önerdiği ifade edildi.

Gazete, Akıncı’nın Rum tarafına yönelik “Blame Game”e (suçlama oyununa) devam ettiğini de öne sürdü.

Haber, Politis gazetesinde “Önce Stratejik Çerçeve… Akıncı, Farklılaştırılmış Prosedürler Bekliyor”, Fileleftheros gazetesinde ise “Akıncı Ara Çözüm Talep Ediyor” başlıklarıyla aktarıldı.

Bu arada, Politis gazetesi, KKTC’nin kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde gösteri yapacak olan “Solo Türk” savaş uçağının dün, öğleden önce yaptığı deneme uçuşlarının, “Lefkoşa’nın her iki tarafında da karmaşaya sebep olduğunu” iddia etti.

Gazete, KKTC’nin kuruluş yıldönümü kutlamaları için Türkiye’den Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile Türkiye Başbakan Vekili ve Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Bakan Recep Akdağ’ın geldiğini de aktardı.

Haberde, kutlamalar çerçevesinde yabancı parlamenterlerin de KKTC’ye geleceği ifade edildi.

Editör: TE Bilisim