Fileleftheros “Türkiye’nin Üyelik Süreci Öncelikle Lefkoşa’dan Geçer... Kıbrıslı Avrupa Milletvekillerinin Ankara’nın İlerleme Raporuna Müdahaleleri” başlıklı haberinde, Türkiye’nin AB ilerleme raporunun Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi’ne sunulmasıyla birlikte AP’daki Rum üyelerin müdahalelerine başladıklarını yazdı.

Habere göre EDEK’li Rum Avrupa Milletvekili ve Avrupa Halk Partisi üyesi Theoharus, Türkiye’yi “AB üyelik sürecine normal şekilde devam etmek istiyorsa Kıbrıs Cumhuriyeti’ne, egemenliğine ve de AB’ye saygı göstermesi gerekir” diyerek tehdit etti.

Türkiye’nin sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ve halkına saygı göstermek zorunda olduğunu” da savunan Theoharus iddialarını şöyle sürdürdü: “Kıbrıslı Türklerin ticari ilişkileri konusunda ise, raporda daha önce ifade edildiği gibi karşılıklı kabul edilecek bir hukuki statü temelinde olamaz, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğine, AB normlarına ve uluslararası hukuk düzenine saygı temelinde olması gerekir.”

DİKO’lu Avrupa Milletvekili Antigoni Papadopulos, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin değerlendirilmesine ilişkin karar taslağında dengeler ve eşit mesafenin korunmasına çalışıldığına işaret ederek “özellikle müzakere başlıklarının açılması için Türkiye’ye yönelik hiçbir iyi niyet hareketi haklı olmadığı gibi Kıbrıs’ta zalim ile mazlumun siyasi eşitlenmesi de haklı değildir” görüşünü savundu.

EDEK Avrupa Milletvekili Sofoklis Sofokleus, Türkiye’nin 2012 ilerleme raporunu kaleme alan raportör Ria Oomen’in 15,23 ve 24 numaralı müzakere başlıklarının açılması önerisinin “tahrik” olduğunu öne sürdü.

Haberi “Eleni Theoharus Avrupa Parlamentosu’ndaki Dünkü Görüşmede Netti: Kıbrıslı Türklerin Ticari İlişkilerine ‘Ohi’ (hayır)” başlığıyla aktaran Simerini, Theoharus’un “Türkiye Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımamakla kendine yardımcı olmuyor” iddiasına da yer verdi.
Editör: TE Bilisim