Euro Bölgesi maliye bakanları, kurtarılmak için 17 milyar Euro kredi talep eden Kıbrıs Rum kesiminden kara parayla mücadele istedi.

Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, kurtarma kararından önce Kıbrıs Rum kesiminin kara parayla mücadele önlemlerini hayata geçirip geçirmediğinin bağımsız denetim kuruluşları tarafından değerlendirileceğini söyledi.

Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısının ardından gazetecilere açıklama yapan Dijsselbloem, Kıbrıs Rum kesiminin kara parayla mücadelesinin hangi kriterlere göre denetleneceğini AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bir hafta içinde kararlaştıracağını ve mart ayında bağımsız denetim raporu beklediklerini kaydetti.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn de Kıbrıs Rum kesiminin kara parayla mücadelede yasal çerçeve ve uygulama açısından Avrupa standartlarına ve uluslararası kriterlere uyum sağlamak zorunda olduğunu vurguladı.

Rum bankalarının ülke ekonomisinin birkaç katına ulaşan bilanço büyüklüklerinin Rusya'nın adayı kara para aklama üssü olarak kullanmasından kaynaklandığı iddia ediliyor.

Bu arada Rum Maliye Bakanı Vasos Şarlis, Brüksel'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Akdeniz'den 5-10 yıl içinde çıkarılacak doğalgazdan elde edilecek gelirle ülkesinin borç sürdürülebilirliğini güvence altına alınabileceğini savundu.

Şarlis, kurtarma operasyonunda Rum banklarının zararlarının mevduat sahiplerine yüklenmesini asla kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Editör: TE Bilisim