Simerini gazetesi “İsrail-Kıbrıs-Yunanistan ekseni güçleniyor” başlıklı haberinde, Kocas ile Steinitz arasında gerçekleştirilen görüşmede, Yunan ekonomisine de yardımcı olacak şekilde, üç ülke arasında bir doğal gaz boru hattı inşa edilmesiyle, bir İsrail-Yunanistan-Güney Kıbrıs enerji koridoru meydana getirilmesi olanağının ele alındığını yazdı.

Gazete, İsrail’de yayımlanan “Jerusalem Post” gazetesinin haberine dayanarak, İsrail’den başlayacak bir doğal gaz boru hattı inşası planının, “Kıbrıs’tan”, daha sonra da Yunanistan’dan geçeceğini, bunun da İsrail’in Avrupa enerji piyasasına çıkmasını sağlayacağını belirtti.

Gazete, İsrail gazetesinde yer alan makaleye dayanarak, İsrail’in bugüne kadar yalnızca Mısır ve Ürdün gibi yakın komşularıyla doğal gaz ihracatı konusunda anlaşmalar yaptığını, bununla birlikte son yıllarda Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye gibi ülkelere başka ihraç fırsatlarıyla da ilgili birçok görüşme yapıldığını aktardı.

Gazeteye göre, İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Shalom ise geçtiğimiz pazar günü Kocas ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, finansmanının önemli bir kısmının AB tarafından karşılanacağı bir doğal gaz boru hattı inşa edilmesi fikrine atıfta bulundu.

Shalom’un, bu boru hattının, Avrupa için ek bir doğal gaz kaynağı haline geleceğini söylediğini ileten gazete, Shalom’un geçmişte de İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasında ek bir enerji altyapısı programı (Euroasia Interconnector) inşa edilmesi fikrini ileriye götürdüğünü anımsattı.

Fileleftheros ise haberinde, Kocas’ın dün Kudüs’ün ardından Ramallah’a giderek orada temaslarda bulunduğunu aktardı.
Editör: TE Bilisim