Hristofyas, “Ben başım dik ayrılacağım çünkü Köşk’ten çıkarken, tedbirsizliğimizi ve aptallığımızı her gün (küfürlü el işaretiyle) gözümüze sokan Beşparmakları görmek istiyorum” dedi.

Fileleftheros; “Başkan Başı Dik Ayrılıyor... Beşparmaklara Bakmak İstiyor” başlıklı haberinde, “Hristofyas’ın bu sözleri, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk ve tek Cumhurbaşkanı III. Makarios’un 100’üncü doğum günü nedeniyle Filoksenia isimli mekânda düzenlenen tören sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken söylediğini” yazdı.

Habere göre; “işgal ve taksim kimin işine yarar” sorusuna karşılık “Kıbrıs’ın değil” cevabını veren Hristofyas şunları söyledi:

“Biz, söylem olarak yeni başlangıç önerenlere geçmişin ağırlığı olmadan cevap veriyoruz. Tarihi unutmak tam olarak kime hizmet eder? Bugün bizi Mağusa’ya, Girne’ye ve Beşparmaklara uzaktan bakmak zorunda bırakan ihaneti gündeme getiren ideolojiler kimlere hoşgörü sağlar?

Evet, ben başım dik ayrılacağım çünkü Köşk’ten çıkarken, tedbirsizliğimizi ve aptallığımızı her gün (küfürlü el işaretiyle) gözümüze sokan Beşparmakları görmek istiyorum. Halkımızın unutması kimin işine gelir? İşgal ve taksimle uzlaşı kimin işine gelir? Elbette Kıbrıs’ın ve Kıbrıs halkının değil.”

Haravgi de; “Taksimden Kaçmak İçin Makarios’un Yolunda... Başkan Hristofyas: Uluslararası Kabul Gören İlkeleri Savunuyoruz” başlığıyla aktardığı haberinde; Hristofyas’ın, aynı etkinlikte yaptığı konuşmada, “Makarios’un çizdiği yoldan gidiyoruz çünkü vatanımızın kesin bölünmesinden kaçmak için tek çıkış yolu budur. Aynı zamanda uluslararasında kabul gören ilke ve değerleri savunacağız” dediğini yazdı.

“MAKARİOS GİBİ BİR LİDER SAMİMİ VE SIKI İŞBİRLİĞİ GEREKTİREN BİR ANLAŞMAYLA ÇALIŞAMAZDI... ONUN ÇİZDİĞİ YOLDAN GİDİYORUZ”

Habere göre sözlerine “Makarios gibi bir lider için Kıbrıs’ın bağımsızlığıyla birlikte verilen ve müdahil bütün unsurlarla samimi ve sıkı işbirliği şartı olan bir anayasa ile çalışmak zordu” vurgusunu yaparak devam eden Hristofyas, özetle şunları da söyledi:

“Siyasi gerçekçiliği ve geleceği görme kabiliyeti Makarios’u Kıbrıs’ın bağımsız ve toprak bütünlüğünü korumak için mümkün olan tek yöntemin devletin ve halkın birliğinin sağlanması olduğu sonucuna götürdü. Bu da, bölgelerinden her birindin iki büyük toplumdan biri tarafından yönetileceği iki toplumlu federasyondu. Denktaş’la imzaladığı federasyon çözümü Makarios’un tarihi mirasıdır. Federasyon elbette acı bir uzlaşıydı ancak Kıbrıs’ın geleceği için alınmış kritik bir karardı.”

Makarios’un 100’üncü doğum yıldönümü nedeniyle Rum yönetiminin 2013’ü “Makarios Yılı” ilan ettiğini hatırlatan gazete, bu vesileyle düzenlenen etkinliğe din adamlarının katılmamasının dikkat çektiğini, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’un kendisine yapılan davete olumlu cevap vermesine karşın etkinliğe katılmadığına vurgu yaptı.

Editör: TE Bilisim