Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas Kıbrıs sorununda III. Makarios’un yolunda yürüdüklerini söyledi ve çözüm için koordineli, ağırbaşlı ve aşırılıklardan uzak hareket edilmesi gerektiği görüşünü belirtti.

Rum radyosu Hristofyas’ın Hıristiyan Birliği isimli örgütün bugünkü toplantısında Tarım Bakanı Sofoklis Aletraris tarafından okunan konuşmasında; Kıbrıs sorununa iki bölgeli iki toplumlu federasyon çerçevesindeki çözüm anlaşmasını imzalamasının III. Makarios’un gerek din adamı gerek siyasi lider olarak bıraktığı en önemli miras olduğunu söyledi.

Bugün kendilerinin de aynı yolda yürümeye devam ettiklerini söyleyen Hristofyas, III. Makarios’un attığı temelin “vatanın kesin taksiminden kaçış direksiyonu olduğunu” savundu.

Hristofyas Kıbrıs sorununa en kısa zamanda, karşılıklı kabul edilebilir bir çözümü gündeme getirecek uygun ön şartların yaratılması için çalıştıklarını, uluslararasında tesis edilmiş ilke ve değerleri savunduklarını anlatarak “Bu tavrımız çözüm şekliyle ilgili taleplerimizi azaltmaz ve küçültmez. Bunu Kıbrıs’ın içindeki ve dışındaki herkesin anlaması zamandı geldi” dedi.

MALAS: “BAŞKAN VE BAŞKAN YARDUIMCILIĞI SİSTEMİNE DÖNMEMİZ GEREKİR”

AKEL’in başkan adayı Stavros Malas ise, “Kıbrıs Türk tarafı dönüşümlü başkanlık ve ağırlıklı oy önerisini (paketini) reddettiğine göre, daimi başkan ve başkan yardımcılığı sistemine dönmemiz gerekir” dedi.

Malas; “Kıbrıs sorununa çözüm bulabilmek için diğer ülkelerin stratejik çıkarlarıyla bağdaştırmamız ve bu güçlü ülkelerin yardımıyla Türkiye’ye, halen üzerinde uzlaşılanlar konusunda baskı yapmamız gerek” ifadesini kullandı.

LİLLİKAS: “İKİ BÖLELİ ÇÖZÜM BİZİ ESKİ DÖNEMLERE GÖTÜRÜR”

Bağımsız aday Yorgos Lillikas da yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununa iki bölgeli çözüme karşı olduğunu yineleyerek “ Böyle bir çözüm işleyemez, adaletsizdir ve bizi eski dönemlere götürür. Türkiye’nin politikasını değiştirmeye mecbur edilmesi üzerine yoğunlaşmalıyız” dedi.
Editör: TE Bilisim