Alithia ve diğer gazeteler, Hristodulidis’in dün yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun söyleşisinde dile getirdiklerinin KKTC’deki seçimleri hedefleyen açıklamalar olduğunu savunarak, , Eroğlu ve Türkiye’nin, özlü müzakerelerden sadece altı gün önce neden Navtex yayınlandığı sorusuna yanıt vermelerini istediğini yazdılar.

Habere göre Hristodulidis, KKTC’deki seçimler yaklaştıkça Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun “bunun gibi gerçeği yansıtmayan açıklamalarda bulunacağının görüldüğünü” iddia ederek, Eroğlu’nun Türkiye’yle birlikte, Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerden çekileceğini bile bile neden Navtex yayınladıkları yanıtını vermeleri gerektiğini iddia etti.

Hristodulidis, Eroğlu’nun söyleşisinde söz ettiği uzlaşı noktalarına ilişkin olarak ise, “Eroğlu’nun müzakerelerin ikinci safhasında sunduğu önerilere bakıldığında, en az 30 durumda, sunduğu tezlerin uzlaşılarla alakası olmadığını ve bu argümana artık kimsenin inanmadığını” öne sürdü.

Hristodulidis ayrıca, Eroğlu’nun söyleşisinde dile getirdiği, “BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yle uzlaşarak müzakerelerin yeniden başlaması için öneriler sunduğu ancak bu önerilerin Anastasiadis tarafından reddedildiği” ifadesini de reddetti.

Eroğlu tarafından müzakerelerin yeniden başlaması için hiçbir öneri sunulmadığını savunan Hristodulidis, Eide’nin hali hazırda Anastasiadis’in yapıcı tutumuna kamuoyu önünde değindiğini ancak Eroğlu’na ilişkin bir değinmede bulunmadığını öne sürdü.

Hristodulidis, müzakerelerin yeniden başlamasının çok kolay bir yolu olduğunu, bunun da Navtex’in iptaliyle olabileceğini iddia ederek, Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin Gazimağusa Limanı’nda beklediğinin hatırlatılması üzerine ise, “Navtex’in ilanının Barbaros’un limanda beklemesinden çok daha kötü olduğunu ve Türkiye’nin her an sismik araştırma yapma talimatı verebileceğini” öne sürdü.
Editör: TE Bilisim