Fileleftheros gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bu açıklamayı, haber ajansı Sputnik ile söyleşisi çerçevesinde yaptığına; söyleşinin ayrıca, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Cenevre konferansının toplanmayacağı açıklamasından hemen önce yayımlandığına dikkat çekti. 

Habere göre Anastasiadis, Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinin (Cenevre’deki görüşmelere) müdahil olmayı isteyip istemediklerini bilmediğini, ancak “Güvenlik” konusuna çözüm bulunmasında büyük bir rol oynayabileceklerini, bunun da Garanti Anlaşmalarına son verilmesi seçeneklerinden biri de olabileceğini savundu.

Anastasiadis, Güvenlik Konseyi’nin, BM Tüzüğü’nün 7’inci maddesi çerçevesinde güvenlik ve uygulanması için garantör olabileceğini ileri sürdü.

Çözüm çabalarında da söz eden Anastasiadis, Türk askerinin çekilmesi  de dahil olmak üzere   “Güvenlik ve Garantiler” ile “Toprak”  şeklindeki iki önemli konunun çözümsüz kalması nedeniyle herhangi bir ilerlemenin gözlemlenmediğini belirtti.

Anastasiadis, “Yönetim, Güç Paylaşımı, Ekonomi ve Mülkiyet” konularında ilerleme olduğunu, Güvenlik ve Toprak konularında ilerleme olmadan bunların görüşülmesine de gerek olmadığını savundu.

Anastasiadis,  “Cenevre’ye gitmemize ve kendimizi tekrarlamaya gerek yoktur, çünkü Ada’da müzakereleri yürütüyoruz. Dört başlığa ilişkin olarak kendi kendimizi tekrarlıyoruz” şeklinde konuştu. 

Anastasiadis, açıklamasında ayrıca Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki hidrokarbona ilişkin araştırmalar ve bundan faydalanılmasına ilişkin ileri sürülen “Türkiye’nin saldırgan politikalarının” Kıbrıs sorununa çözüm bulunması çabalarını daha karmaşık hale getirdiğini iddia etti.

Editör: TE Bilisim