Kathimerini gazetesi, Güney Kıbrıs’ın; BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’a yollanan mektuplar dışında gümrük konusunda nasıl tepki göstereceğinin bilinmek istendiğini yazdı. 

Muhalefet partilerinin Rum Hükümetini, KKTC’nin AB’den aldığı ekonomik yardımlar ekseninde ek tedbirler almaya çağırdığını aktaran gazete, bunun, gündeme getirilen ve incelenmekte olan bir senaryo olduğunu iddia etti. 

Anastasiadis’in mektuplar dışında Avrupalı yetkililerle telefon görüşmeleri yaparak, durum analizi yapacağını kaydeden gazete, öte yandan AB yoluyla tepki gösterilmesi olasılığının incelenip incelenmeyeceği sorusunun cevapsız kaldığını belirtti. 

Güney Kıbrıs’ın KKTC ile bir tartışmaya girmek istemediğinden söz eden gazete, bunun yurtdışına başka mesajlar verebileceği yönünde değerlendirmelerin olduğunu aktardı.

Gazete, AB ve BM’nin Çarşamba gününe kadar yaptığı icraatların, KKTC’nin gümrük uygulama kararı konusunda sonuç getirici olmadığını da belirterek, bu durumun hayal kırıklığı yarattığını aktardı.

DUJARRIC: “UNFICYP YARDIMA HAZIR”

Öte yandan Alithia gazetesine göre, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Sözcüsü Stephane Dujarric ise konuyla ilgili bazı sorular sorulması üzerine, UNFICYP tarafından yapılan ilk açıklamaya atıfta bulunarak, alınan karara ilişkin üzüntüsünü dile getirdi.

UNFICYP’in, etkilenen toplumların çıkarlarını da göz önünde bulundurarak tarafların karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme ulaşması için yardım etmeye hazır olduğunu dile getiren Dujarric, bu konuyu tarafların  ele alması gerektiğini de söyledi. 

Dujarric, BM Genel Sekreteri’nin tarafların bir anlaşmaya varmasını yoğun bir şekilde arzuladığını belirtti.

Dujarric açıklamalarında, Kıbrıs sorununun çözümünün tarafları ilgilendirdiğine dair BM’nin sabit tezini dile getirerek, BM ve Genel Sekreterin iyi niyet misyonunu geçmişte de şimdi de sağlamakta olduğunu söyledi.

Dujarric, BM Genel Sekreteri’nin raporunun Güvenlik Konseyi’ne yollandığını ve en geç bu ay yayımlanacağını belirtti. 

Editör: TE Bilisim