Rum basını, Eide’nin, Ada’da liderlerle yapacağı görüşmeler ve Eide’nin hazırladığı kılavuz-belgeye ilişkin haberlere bugün de geniş yer verdi.

Alithia gazetesi “Eide’nin Liderlerle Görüşmesi-Yarın Akıncı, Cuma ise Anastasiadis” başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin yarın öğleden sonra Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, cuma sabahı ise Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya geleceğini belirtti.

Eide’nin, hazırladığı kılavuz-belge taslağını liderlere sunmasının beklendiğini belirten gazete, Eide’nin ileriki günlerde de garantör ülkelerin dışişleri bakanları ile görüşmeler yapacağını yazdı.

“EIDE’NİN BELGESİ ÖKSÜZ”

Fileleftheros gazetesi, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Cenevre’deki Güvenlik konusundaki müzakere için kılavuzu teşkil edecek belgeyi, liderlerle görüşmek için yarın Ada’ya geleceğini anımsattı.

Gazete, Eide’nin hazırlayacağı belgenin, kendi veya bir başka kimsenin imzasını taşımayacak olmasından dolayı “öksüz” kalacağını yazdı.

Belge içerisinde, beş tarafın savunduğu öğelerin kaydedileceğini yazan gazete, BM tarafından hazırlanan noktanın, Güvenlik konusundaki müzakereye ilişkin bir ortak kılavuz belge olduğunu belirtti.

Habere göre diplomatik çevreler “Eide’nin belgesi olmayacak” ifadesini kullanırken, BM yetkilisinin belgenin esas yazarı olacağını ve her bir tarafın koyacağı katkılar ve geçtiğimiz Ocak ayında Mont Pelerin görüşmesi sırasında beş taraf arasında talep edilenler temelinde hareket edeceğini belirtti.

Gazete yine bilgilere atıfta bulunarak Eide’nin hazırlayacağı belgenin, konsensüsleri, soruları ve Güvenlik konusundaki düşünceleri içereceğini yazdı.

Politis gazetesi bu konudaki haberini “Eide’nin Belgesi Herkesi Memnun Edecek-Eide’nin Bilmecesi” başlıklarıyla aktarırken BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin, ortak belge-bilmecesini tamamlamak çabasıyla, “Atina-Ankara-Lefkoşa” üçgeninde, günlük temelde, sürekli ve yoğun temaslarda bulunduğunu yazdı.

Gazete bir BM kaynağının, “teknolojinin, telekonferans çerçevesinde, Oslo’dan da tüm taraflarla sürekli ve çok yapıcı diyaloğun yapılmasına olanak tanıdığı, bu nedenle Eide’nin New York sonrasında Ankara ve Atina’ya gitmesine gerek olmadığı” şeklindeki açıklamasına yer verdi.

Eide’nin, yarın öğleden sonra Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşeceğini; Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ise “Yunanistan-Güney Kıbrıs-İsrail” üçlü zirvesi için yarın Selanik’te bulunacak olması nedeniyle Anastasiadis’le Cuma sabahı bir araya geleceğini belirten gazete gerekmesi durumunda Eide’nin, Kıbrıs’tan sonra Atina ve Ankara’da baş başa görüşmeler yapmaya hazır olduğunu da yazdı.

Gazete haberinde ayrıca ortak belge taslağının e-maillerle müdahil tarafların başkentlerine gönderildiğini belirtti.

Ortak belgenin, çözümü teşkil etmesinin mümkün olmamasıyla birlikte, Kıbrıs sorununun çözüm sürecine ilişkin her iki tarafı memnun edeceğini yazan gazete, Kıbrıs Rum tarafının, Anastasiadis’in, Güvenlik ve Garantiler konusunda öne çıkardıklarının, Kıbrıs Türk tarafının ise tüm konuların sonrasında, birbirine bağlı ve paralel ele alınması şeklinde “tatmin edileceğini” savundu.

KOCİAS

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın, “Kıbrıs sorunu çözümlenir ve garantiler kaldırılırsa benden mutlusu olmayacak” şeklindeki açıklamasına yer verdiler.

Habere göre Kocias bu açıklamayı, Karadağ Dışişleri Bakanı Srdjan Darmonovic ile Atina’da gerçekleştirdiği görüşmeden sonra yaptı.

Kocias açıklamasında ayrıca Kıbrıs’a ilişkin Cenevre konferansının yeniden toplanması konusunda ileriki günlerde daha ayrıntılı bir açıklama yapacağını da ifade etti.

Editör: TE Bilisim