Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün Büyük Han’da, her hafta buluşan Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlarla bir araya geldiğini ve bu çerçevede açıklamalarda bulunduğunu yazdılar.

Habere göre Eide,  Kıbrıslıların, birlikte mi yoksa bölünmüş olarak mı daha güçlü olduklarına karar vermeleri konusunda bir seçeneğe sahip olduklarını, bu seçeneğin en kısa süre içerisinde belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Eide, eğer halk, Kıbrıs’ta bir çözüme inanıyorsa, bununun lehine konuşmanın zamanı olduğunu düşündüğünü çünkü durumların, birkaç ay öncesine göre o kadar da iyi gitmediği konusunda endişeye sahip olduğunu belirtti.

Büyük Han’da bir araya geldiği, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlardan oluşan gruptan da bahseden Eide, kişilerin cumartesi gününü geçirmek için buraya gelmesinin keyifli bir yol olduğunu söyledi.

Eide ayrıca harika bir insan grubunun söz konusu olduğunu da dile getirirken bu grubun, sınır kapılarının açılmasından bu yana bir araya geldiğini, kendisinin de sıkça uğradığını belirtti.

Eide açıklamasında, “Bu insanların, bunu yapma konusunda uzlaşmaya varmadan önce, masadan ayrılmayacağından emin olabilirisiniz” ifadesini de kullandı.

Gazete Eide’nin, Rum Haber Ajansı’na (KİPE) yaptığı açıklamalara da yer verdi.

Habere göre Eide, sınırsız zamana sahip olmadıklarını belirtirken, halkın, ne istediğini düşünmesi ve bu kararın en uygun zamanda alınması gerektiğini ifade etti.

Bir başka soru üzerine Eide, liderlerin görüşme yapmadığı şu anda, Kıbrıs toplumu içerisinde, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların, bu çabanın başarılı olmasını arzu edenlerin, çözümden yana  konuşmasının önemli olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilisim