Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla yürütülen müzakerelerde, yönetim ve mülkiyet konularındaki temel anlaşmazlıkların, müzakereler sürecini “frenlediği” ve görüşmelerin tamamlanmasına ilişkin planlamaları “etkilediği” iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi; “Anlaşmazlıklar Kırmızı (Işığı) Yakıyor” başlıklı haberinde, dönüşümlü başkanlık ve mülkiyet konularının müzakereler sürecini “frenlediğini” ileri sürerken, BM’nin, ortaya koyduğu gayri resmi zaman takviminin bir süre önce bertaraf edildiğini yazdı.

Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak, iki lider arasında geçtiğimiz Cuma günü gerçekleştirilen ve yaklaşık 3 buçuk saat süren görüşmede, bu iki başlığa ağırlık verildiğini, bu gidişatın da sürecin devamını etkileyeceğinin görülmekte olduğunu savundu.

Yönetim konusunda, dönüşümlü başkanlığa ilişkin anlaşmazlığın devam ettiğini, her iki tarafın tezlerinde ısrarlı olduğunu ve bu aşamada değişiklik niyetinde olmadıklarının görüldüğünü savunan gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın dönüşümlü başkanlığı, siyasi eşitlikle ilişkilendirdiğini, aynı zamanda bunu kırmızıçizgi olarak yorumladığını belirtti.

Gazete, mülkiyet konusunda, bu başlığın farklı boyutlarında var olan ilerlemeye karşın en önemli boyutunda, önceliğe kimin sahip olacağı, bugünkü kullanıcı mı yoksa yasal hak sahibi mi noktasında anlaşmazlık bulunduğunu ileri sürerken, bu konunun netleşmemesi durumunda, mülkiyete ilişkin başlığın da açık kalacağını yazdı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Toprak konusu görüşülmeden Mülkiyet konusunda anlaşmaya varılmasının mümkün olmadığını savunduğunu anımsatan gazete, Türk tarafının, bu konunun en sonda ele alınmasına ilişkin bilindik teze sahip olsa da, ilk önce mülkiyet konusundaki müzakerelerde önemli ilerleme kaydedilmesi ve bunun akabinde Toprak konusunun açılması gerektiğini vurguladığını belirtti.

Habere göre, Türk tarafı ayrıca, haritaların en sonunda sunulacağı konusunda da ısrar ediyor.

Gazete ayrıca liderlerin, Mart ayında sadece iki görüşme yapmasının süreçte bugün şekillenen olguları da ortaya koyduğunu savundu.

BM’nin, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide aracılığıyla, süreç ilerledikçe çözümlenmesi gerekli olacak bir dizi konuyu da ortaya koyduğunu yazan gazete, bu konuların anlaşmanın ertesi günü ve yeni komitelerin kurulmasıyla alakalı olduğunu belirtti.

Gazete aynı haberinin içerisinde ayrıca, Güney Kıbrıs’taki yabancı diplomatların “Mayıs ayındaki seçimler ışığında Mart ayının Kıbrıs sorunundaki ileriki adımlar için belirleyici olmayacağı, Kıbrıs sorununda yeni ve önemli bir şey olacaksa seçimlerin ardından düşünülmesi gerektiği” şeklindeki açıklamalarına da yer verdi.

“KIBRIS RUM TARAFININ TALEPLERİ VE KIRMIZIÇİZGİLERİ”

Öte yandan Kathimerini gazetesi yukarıdaki başlıkla verdiği haberinde, Kıbrıs Rum tarafının, varolan bazı nedenlerden dolayı, müzakerelerin Kıbrıs dışına taşınmamasını talep ettiğini yazdı.

Gazete bunları sıralarken, uluslararası konferansın toplanması için ilerlemenin ortaya çıkması durumunda yer isminin konuşulması, 2004 yılında son ana bırakılan ve kötü sonuçlar doğuran çözümün finanse edilmesinin netleştirilmesi, uluslararası bağışçıların teminat altına alınması, Türkiye’nin Kıbrıslı Türklerin borçlarını iptal etmesi, mülkiyette önemli toprak oranının korunması durumunda seçenekler arasına hak sahiplerinin taşınmaz mallarını serbest piyasada satmasının önemli engelleri kaldıracağı ve anlaşma yolunu açacağı, Türk ordusunun yüzde 50’sinin çözümün ilk gününden ayrılması taahhüdünün olumlu hava yaratacağı gibi olgulara yer verdi. 
Editör: TE Bilisim