Güney Kıbrıs’ın doğalgaz alanındaki planları ve faaliyetleriyle ilgili 16 farklı senaryosunun olduğu bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in dün Rum Enerji Bakanlığının bütçe görüşmeleri çerçevesinde Rum Meclisi Maliye Komitesi’ne enerji alanında bilgiler verdiğini yazdı. 

Bu bilgilere göre, Rum Enerji Bakanlığının elinde, Güney Kıbrıs’ın, keşfedilecek hidrokarbon miktarı ve şekline bağlı olarak takip edeceği planlar ve faaliyetlerle ilgili 16 farklı senaryonun bulunduğunu kaydeden gazete, bu senaryoların hidrokarbon konularında uzman uluslararası danışmanlarla işbirliği içerisinde hazırlandığını belirtti. 

Gazete, görüntünün, önümüzdeki 12 ay içerisinde, 2018 sonbaharına kadar netleşmesinin beklendiğini yazdı.

Habere göre, Lakkotripis açıklamalarında, Güney Kıbrıs’ın hidrokarbon kaynakları konusunda 2018 yılının sonlarında bilgi sahibi olacaklarını, böylece bunlardan istifade edilmesi konusunda kararların alınabileceğini belirtti. 

ENI’nin sondajlarını nerede ve ne zaman yapacağı konusunda bilgi vermesinin an meselesi olduğunu söyleyen Lakkotripis, ENI’nin 6, 8 ve 3’üncü parseller için çevre araştırması ve benzeri çalışmalar yapılmasına yönelik başvuru ve izin talebinde bulunduğunu ifade etti. 

Aynı zamanda Exxon Mobil’in de 2018 yılının ikinci yarısında sondaj yapma niyetinin olduğunu söyleyen Lakkotripis, buna göre önümüzdeki 12 ay içerisinde 4 ya da 5 sondajın olmasını beklediklerini dile getirdi.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un Afrodit yatağından istifade edilmesinde gecikildiğine dair eleştirilerine de yanıt veren Lakkotripis, seçim yarışına katılanların, bir görüş ya da vaatleri olduğunda bunların kanıtlarını da ortaya koyması gerektiğini söyledi. 

Afrodit yatağının ruhsatına sahip olan şirketler (Noble, Shell ve Delek), Kıbrıs Rum Hidrokarbon Şirketi ve Mısır’daki iki terminal arasında müzakerelerin yapılmakta olduğu bilgisini veren Lakkotripis, son iki yıldır müzakerelerin yürütülmekte olduğunu ve yaklaşık 18 tur müzakerenin olduğunu ifade etti.

“TÜRKİYE’NİN ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE İHTİYACI VAR” İDDİASI

Lakkotripis açıklamalarında Türkiye ile ilgili konulardan da söz etti. 

Güney Kıbrıs’ın, Barbaros gemisinin hangi dönemde ve nereye hareket ettiğini bildiğini söyleyen Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın bu geminin hareketlerini takip ettiğini, ancak kablo mu attığını, teknik araştırma mı yaptığını, yoksa sadece tur mu attığını bilmelerinin mümkün olmadığını belirtti.

Türkiye’nin sondaj cihazına sahip olmasının bir maliyet meselesi olduğunu söyleyen Lakkotripis, ancak Türkiye’nin böyle bir sondaj cihazının işletilmesi için, teknik bilgi eksikliğinden dolayı, üçüncü kişilerden hizmet satın alması gerekeceğini iddia etti. 

Barbaros gemisinde de böyle olduğunu savunan Lakkotripis, geminin Türkiye’ye ait olduğunu, ancak personelinin yabancı olduğunu ileri sürdü.

EUROASIA İÇİN NAVTEX

Öte yandan Lakkotripis,  İsrail-Güney Kıbrıs-Girit ve Yunanistan arasında deniz altından elektrik kablosunun döşeneceği Euroasia Interconnector projesiyle ilgili sorulara da yanıt verdi. 

Lakkotripis, bu projede derinlik ölçümlerinin yapılması aşamasında bulunulduğunu söyledi. 

Gazete, edindiği bilgilere göre, Güney Kıbrıs ile Yunanistan’ın, Baf’ın batısında Güney Kıbrıs karasularından başlayan ve Girit’in güneydoğu kıyılarına kadar uzan büyük bir bölgede derinlik ölçümlerinin yapılması için NAVTEX yayımlamış olduğunu yazdı. 

Gazete derinlik ölçümlerinin Odin Finder adlı özel bir gemiyle yapıldığı bilgisini de aktardı.

Editör: TE Bilisim