Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, dün, 25 dakika süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini yazdılar.

Biden’in, gelecek hafta Ankara’ya gideceğini anımsatan gazete Anastasiadis ile Biden arasındaki telefon görüşmesinin bu çerçevede yapıldığına dikkati çekti.

Habere göre Anastasiadis, Biden’den, Rum tarafının, “garantilerin kabul edilmesinin veya çözümden sonra Ada’da asker kalmasının mümkün olmadığı” şeklindeki görüşünü Ankara’ya iletmesini istedi.

Gazete Biden’in gündeminde esasen ABD-Türkiye ilişkileri bulunmasına karşın Biden’in, Türk yetkililerle görüştüğü her defasında Kıbrıs sorununu da gündeme getirdiğini belirtti.

Politis gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, ayrıca, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıslı Türklerin endişelerini anladığını, ancak güvenliklerinin garanti altına alınması için başka yöntemlerin de bulunduğunu Biden’a ilettiğini de yazdı.

Gazete Rum hükümet kaynaklarına atıfta bulunarak, garantiler konusunda her iki tarafın, gerçek zorluklara karşın, başka bir formül bulunmasının mümkün olduğu mesajını gönderdiğini yazan gazete, Rum hükümet kaynaklarının ayrıca, Türkiye’nin müdahale hakkının muhafaza edilmesi durumunda, bundan olumsuz etkilenecek olanların  Kıbrıslı Türkler de olduğunu savundu.

HRİSTODULİDİS

Fileleftheros gazetesi  Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in Rum Haber Ajansı’na (KİPE) yapmış olduğu müzakerelere ilişkin açıklamalarına da yer verdi.

Habere göre Hristodulidis, görüşmelerin sonuçlarının, Kıbrıs sorununun çözüm sürecinin geleceğini belirleyeceğini ifade etti.

Hristodulidis, 23 Ağustos’ta başlayacak ve 14 Eylül’e kadar devam edecek olan görüşmeler sırasında, tüm konuların, özellikle ya bugüne kadar ayrıntılı görüşme yapılmayan ya da iki taraf arasında farklı yaklaşımların gözlemlendiği konuların ele alınacağını da belirtti.

Alithia gazetesine göre Hristodulidis, gelecek Salı yapılacak olan ilk görüşme sırasında, başka konuların yanı sıra, her görüşmenin gündeminin de belirleneceğini söyledi.

Gazete iki lider arasında 23, 29, 31 Ağustos, 2, 6, 8 ve 14 Eylül olmak üzere 7 görüşme yapılacağını bunun ardından Anastasiadis’in BM Genel Kurul çalışmaları için New York’a gideceğini anımsattı.  

Gazete ayrıca BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Pazartesi günü Ada’ya döneceğini, Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in ise özel nedenlerden dolayı ilk görüşmede yer almayacağını yazdı.

ALEEM SIDDIQUE 

Haravgi gazetesine göre BM Barış Gücü (UNFICYP) Basın Sözcüsü Aleem Siddique, iki tarafın, Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümüne ilişkin müzakerelerde, görüşmelerini olumlu ve yapıcı bir ortamda sürdürmesi temennisinde bulundu.

KİPE’ye açıklamalarda bulunan Siddique, iki tarafın bir sonraki müzakereler aşamasına yönelik hazırlıklarının aralıksız olduğunu ifade etti.

Siddique, BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Ada’ya pazartesi günü döneceğini, 23 Ağustos tarihindeki ilk görüşmenin başlangıç saatinin saat 10:00 olarak belirlendiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim