Dipkarpaz’da bulunan Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonu meselesi, Rum basınına konu olmaya devam ediyor.

Politis gazetesi; “İmza veya Son… Apostolos Andreas Manastırı İçin Galiba Formül Bulundu” başlıklı haberinde, Apostolos Andreas Manastırı meselesinin olumlu bir şekilde yoluna girmesi ve Kıbrıs Türk tarafının tek taraflı hareketlerinden kaçınılması için; Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin son günlerde çeşitli kurumlarla gerçekleştirdiği istişarelerden son bir şans ortaya çıkmakta olduğunun görüldüğünü yazdı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın Manastırın restorasyonu ile ilgili kararının yarattığı “panik ve baskı”, aynı zamanda Başpiskopos Hrisostomos’un, Teknik Komite’deki Rum grupla atışmalarının ardından, en nihayet daha soğukkanlı düşünceler ortaya çıktığını belirten gazete, konuyla ilgili son tereddütleri de ortadan kaldırabilecek yeni formüller ve tespitler önerildiğini ifade etti.

Elde edinilen bilgilerin, konuya müdahil tarafların, özellikle finansman boyutuyla alakalı olarak, aralarında AB ve Kilise gibi örgüt ve kurumların; istediklerini takdirde katkıda bulunabilecekleri özel bir fon açılmasını kabul ettiklerini veya buna olumlu baktıklarını ifade ettiklerini yazan gazete, bunun ön koşulunun, bu kurum veya örgütlerin, UNDP-PFF’nin ortaya koyduğu kriter veya koşulları yerine getirmesi olduğunu ekledi.

Manastırın mülkiyet statüsüyle ilgili olarak ise, Kilisenin endişelerini çözüme kavuşturan bir formül bulunduğunu ve önerildiğini yazan gazete, Başpiskopos Hrisostomos’un birkaç gün öncesine kadar, restorasyon meselesinin, UNDP’nin, Kilise’nin mülkiyetini yazılı olarak kabul etmeyi reddetmesine takıldığını savunduğunu anımsattı.

Elde edinilen bilgilerin ise, UNDP’nin şu veya bu şekilde, yetki sahibi olarak sözde “Karpaz Piskoposu’nun” imzasını isteyeceği şeklinde olduğunu ifade eden gazete, tüm çabanın temelinin, Manastırın restorasyonuyla ilgili yapılacak düzenlemelerin tümünün, Teknik Komite’den geçmesi olduğunu ifade etti.

Bu öneri ve tekliflerin tümünün, müdahil ve ilgili tarafların hepsine bildirildiğini kaydeden gazete, karşılıklı iyi niyet olması halinde, restorasyonun engel çıkmadan ilerleyeceğini anlattı.

Gazete, UNDP’nin ihaleye çıkabilmesi için imzaların atılması amacıyla, önümüzdeki günlerde gerekli temaslarda bulunulacağını ekledi.

Fileleftheros gazetesi ise “Apostolos Andreas İçin Formül Bulunması” başlıklı haberinde, Apostolos Andreas Manastırı konusuna karışan tüm tarafların memnun edilmesi için bir formül üzerinde çalışılmakta olduğunu ve ortaya yeni engeller çıkmazsa, bunun Kültürel Miras Teknik Komitesi aracılığıyla ileriye götürüleceğini yazdı.

Harcanan çabalar çerçevesinde, Kilise’nin UNDP ile bir anlaşma imzalayacağını haber veren gazete, bu mesele için, hem Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu, hem de BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’in müdahalede bulunduğunu kaydetti.

Restorasyon çerçevesinde bir fon meydana getirilmekte olduğunu ve bunun için hem AB, hem de ABD’nin katılımının talep edileceğini belirten gazete, restorasyonun ilk aşaması için 2 buçuk milyon Euro’ya ihtiyaç olacağının tahmin edildiğini ekledi.

Teknik Komite’nin Rum grubunun dün bir açıklamada bulunduğunu ve salı günü bir toplantı yaptığını belirttiğini yazan gazete, bu toplantıda, Manastırın restorasyonu konusunda kararlar alındığının ifade edildiğini aktardı.

Gazete yapılan açıklamaya göre, “Manastırın restorasyonuyla ilgili planların uygulanmasına ilişkin tüm düzenlemelerin, Teknik Komite’nin kabul görmüş prosedürleri çerçevesinde koordine edilmesi ve ileriye götürülmesinin kararlaştırıldığını” anlattı.

Bu arada haberde “Türk müteahhitlerin boykotunun sona erdiği ve BM’yi de ilgilendiren projelerle ilgili bütün ihalelerin dün açılmasının beklendiği” ifade edildi.

Alithia gazetesi ise “Apostolos Andreas İçin Fon” başlıklı haberinde, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin, Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyon planlarının, başlangıçtaki gibi, kendi aracılığıyla koordine edileceğini ve ileriye götürüleceğini dün resmen açıkladığını haber verdi.

Gazete, buna paralel olarak, restorasyon maliyetinin karşılanması için, özel bir katkı fonu kurulmasının önerildiğini belirtti.

Teknik Komite’nin UNDP-PFF ile bütün ilgili konular için sürekli temas içerisinde bulunduğunu ifade eden gazete, UNDP’nin yönetmelikleri ve uygulamaları temelinde, restorasyon maliyetinin karşılanması için bir fon kurulabileceğinin önerildiğini yineledi.

Bu fona, hem Kıbrıs hem de yurt dışından çeşitli kurumların katkıda bulunabileceklerini yazan gazete, Manastırın restorasyon maliyetinin 5 milyon Euro’ya ulaşmasının beklendiğini anlattı.

Önümüzdeki hafta, Kilise ile UNDP arasında bir anlaşma imzalanmasına dair gelişmeler yaşanmasını beklendiğini kaydeden gazete, UNDP’nin projeyle ilgili ihaleleri üstleneceğini ekledi.

Haravgi ise “Apostolos Andreas Manastırı İçin İmzaların Atılması Gün Meselesi” başlıklı haberinde, elde ettiği bilgilere dayanarak, Manastırın restorasyonunun ilerlemesi için UNDP ile anlaşma imzalanmasının gün meselesi olduğunu yazdı.

Gazete, yine aynı bilgilere dayanarak, Başpiskopos Hrisostomos’un Teknik Komite’yle yaşadığı anlaşmazlığın akabinde, standartların korunması ve Kilise’nin de katkıda bulunacağı harcamaların daha iyi bir şekilde kontrol edilmesinin garantiye alınması için, BM programıyla işbirliğinde bulunulmasına ilişkin düşünceler hakim olduğunu ekledi.


Editör: TE Bilisim