Fileleftheros’un “Guterres Çerçeveli Paket Antlaşma” başlıklı haberine göre, Genel Sekreter Guterres’in Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e gönderdiği mektuplardan,  Guterres tarafından listelenen 6 parametrenin, Kıbrıs sorununun çözüm antlaşmasının zeminini oluşturacağı, yani, “prosedürün çeyizi ve 2017’de toplanan iki konferansın kazanımı” olduğu anlaşılıyor.

GUTERRES’E GÖRE MARAŞ KAPSAMLI PAKET ÇERÇEVESİNDE GÖĞÜSLENEBİLİR

Habere göre Anastasiadis’in, Türk tarafının kapalı Maraş’la ilgili hareketlerine ilişkin sorusuna karşılık, ilgili BM kararlarına atıf yapan Guterres “bu meselenin kapsamlı paket çerçevesinde göğüslenebileceğine” işaret etti.

Gazete, Crans Montana görüşmeleri sırasında listelenen 6 parametreyle ilgili sınırlarını az-çok belirlediklerine ve  görüşlerini gerek beşli konferansta gerek ikili görüşmelerde ortaya  koyduklarına inanan BM’nin topun artık iki tarafta bulunduğunu ve  müzakerelerin yinelenmesini talep etmeleri halinde (BM’nin) bunu yapacağını yazdı.

Genel Sekreter’in Kıbrıs raporunu, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le New York’ta görüşmeden Güvenlik Konseyi’ne sunmayacağı yolundaki bilgileri hatırlatan gazete, Guterres’in Akıncı ve Anastasiadis’le birlikte mi yoksa ayrı ayrı mı görüşeceğinin öğrenilemediğini kaydetti.

Rum yönetiminin, resmen bildirmemiş olmasına karşın Guterres çerçevesini alelacele kabul ettiğine ve bunun, BM yetkilisi tarafından tarafların temsilcilerine iletildiğine dikkat çekildi.

Gazete, Guterres çerçevesinin Anastasiadis’in 5 ve 6 Temmuz’da sunduğu önerilerini de içerdiğini ve Anastasiadis belgelerinde “Kıbrıs Rum tarafının önerileri kabul edilmezse bu öneriler yapılmamış addedilecek (null and void)” şartı taşımasına rağmen Guterres çerçevesinin kabul edilmesiyle, önerilerin geçerli olduğunu yazdı.

Haberde, Guterres parametrelerinin vetoyu da, dönüşümlü başkanlığı da, Türk ve Yunan vatandaşlarına eşit muameleyi de ve mülkiyette hak ayrımını da (toprak düzenlemelerine tabi bölgeler için yüzde 100 olmasa da mal sahibine, toprak düzenlemesine tabi olmayacak bölgelerde de yüzde 100 olmasa da kullanıcıya öncelik tanıyacak statü oluşturulması) içerdiği kaydedildi.

NEW YORK’TA ÜÇLÜ GÖRÜŞME OLMAYACAĞINA DAİR TEYİT

Haftalık Kathimerini “Kıbrıs Sorunu Artık 3 Eksende Hareket Edecek” başlıklı haberinde, Kıbrıs sorununda bundan sonra “birbirinden ayrı olmalarına karşın birbirleriyle bağlantılı” üç eksende hareket edileceğini savundu, bu eksenleri şöyle sıraladı:

“Türk-Avrupa ilişkileri, Türkiye’nin süreci ve açık uluslararası konularda (Kürt meselesi, Suriye meselesi, Kıbrıs sorunu) tutacağı yol ile Akıncı’nın takındığı ve Kuzey Kıbrıs’a baskı artarken takınacağı tavır” Guterres’in Akıncı ve Anastasiadis’le görüşmeden iyi niyet misyonunu Güvenlik Konseyi’ne sunmak niyetinde olmadığı hatırlatılan haberde Rum kaynakların, New York’ta Akıncı-Guterres-Anastasiadis arasında ortak bir görüşme ihtimalini kesinlikle göz ardı ettiklerine dikkat çekildi.

Gazete Guterres’in böyle bir inisiyatif alması olasılığını sorduğu kaynaklarının “Lefkoşa halen böyle bir şeyin söz konusu olmayacağına dair teyit aldı” cevabını verdiklerine dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim