Güney Kıbrıs’ta Rum başkanlık seçimleriyle ilgili gerçekleştirilen bir ankette, DİSİ’nin Başkanlık adayı Nikos Anastasiadis’in iki büyük rakibini açık ara geride bıraktığı kaydedilirken, ekonomik meselelerin, seçmenlerin kararlarını etkileyeceği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi bugünkü sayısında, “RAI Consultans” şirketinin, 3-8 Ocak tarihlerinde, 18 yaş ve üstü bin 13 kişiyle (gazete hesabına) yaptığı anketin Rum başkanlık seçimleriyle ilgili olan ilk kısmını aktardı.

ANASTASİADİS HER İKİ TURDA DA ZAFER BAYRAĞINI ELİNDE TUTUYOR

Gazete anket sonuçlarına dayanarak, önümüzdeki beş yıl boyunca Rum Başkanlık sarayının yeni sakininin Nikos Anastasiadis olacağının görüldüğünü belirten gazete, ilk turda iki ana rakibi AKEL’in Rum başkalık adayı Stavros Malas ve bağımsız aday Yorgos Lillikas karşısında yüzde 40’lık zaferinin bulunduğunu kaydetti.

Haberdeki anket verilerine göre, ilk turda Anastasiadis, Ekim ayındaki yüzde 38,8’lik onanına karşın, bu ankette yüzde 40,3’lük bir oy orana yükseliyor. Anastasiadis’i Ekim ayına göre düşüşler kaydederek 20,5 oranıyla Malas ve yüzde 17,9 ile Lillikas’ın takip ediyor.

DİSİ DIŞINDA TÜM ALANLARDA SORUN... SEÇMENLER PARTİLERİNDEN KUŞKULU

Gazete, ankete göre DİSİ’nin, Anastasiadis’in adaylığı yanındaki katı tutumuyla tek siyasi güç olduğunu belirterek, diğer partilerde görülmeyecek şekilde Anastasiadis’in, DİSİ’nin yüzde 88’nin desteğini aldığına işaret etti.

Başkanlık seçimleriyle ilgili parti tercihlerindeki kuşkunun, diğer tüm partileri, hatta önceki başkanlık seçimlerinde en sıkı çekirdek olarak görülen AKEL’i bile etkilediğini belirten gazete, Malas’ın bazı sorunlarla karşı karşıya olduğundan söz ederek, Malas’ın adaylığını destekleyen sol seçmenlerin Ekim ayındaki 69,1’den 62,5’e düştüğünü aktardı.

En büyük sorunun (Anastasiadis’in adaylığını desteklemeye karar veren) DİKO’da saptandığını yazan gazete, DİKO’nun her 4 seçmeninden 1’inin, Lillikas’ı desteklediğini kaydetti.

Gazete öte yandan Lillikas’ın, DİKO kazanından elde ettiği miktarın yüzde 42,3 olduğunu belirterek, DİKO’dan Anastasiadis’e giden desteğin sürekli düşüş kaydederek yüzde 35,2 olduğunu aktardı.

Habere göre EDEK’te ise seçmenlerin neredeyse yarısı yüzde 48,3’ü, partinin yanında durmaya karar verdiği Lillikas’ı, yüzde 16,7’si Anastasiadis ve yüzde 6,2’si de Malas’ın adaylığını destekliyor.

Partilerden adaylara verilen destekle ilgili ayrıntılı veriler şu şekildedir:

Anastasiadis: Yüzde 3,8 AKEL, yüzde 88,3 DİSİ, yüzde 35,2 DİKO, yüzde 16,7 EDEK.

Malas: Yüzde 62,5 AKEL, yüzde 1,1 DİSİ, yüzde 9,2 DİKO, yüzde 6,2 EDEK.

Lillikas: Yüzde 15,5 AKEL, yüzde 1,9 DİSİ, yüzde 42,3 DİKO, yüzde 48,3 EDEK.

KÜÇÜK ADAYLAR SEÇİMLER İKİNİCİ TURA GÖTÜRÜYOR

Gazete anket sonuçlarını analiz ederek, Rum Başkanlık seçimlerine katılmaya karar veren ve toplamda oyların 6,1’ini toplayan “küçük” adayların, seçimlerin iki tur şekilde yapılmasına neden olacağı değerlendirmesinde bulundu.

KARAR VERMEYENLERİN OYLARI ÖNEMLİ

Ankete katılanların yaklaşık yüzde 15’inin “açıklığa kavuşmamış oy” olarak görüldüğünü belirterek, bu miktarın koşulları değiştirmesinin mümkün olduğundan bahsetti.

İKİNCİ TUR SENARYOLARINDA ZAFER YİNE ANASTASİADİS’İN

Gazete, anket verilerine göre Anastasiadis’in, ikinci turda gerek Malas ile, gerekse Lillikas ile olası karşılaşmasında önde gittiğini belirtti.

Ankete göre ikinci turda olası Anastasiadis-Malas karşılaşmasında, Anastasiadis’in yüzde 50,1, Malas ise yüzde 28,3’lük oy oranına sahip olurken, boş oy kullanacakların oranı yüzde 8,7, seçimlere katılmayacakların oranı yüzde 9 ve yanıt vermeyen oranı ise yüzde 3,9 şekilde kaydedildi.

İkinci turda olası Anastasiadis-Lillikas karşılaşmasında ise Anastasiadis yüzde 45,7, Lillikas yüzde 30,4’lük oy oranına sahip oluyor. Bu karşılamada boş oy kullanacakların oranı yüzde 8,2, seçimlere katılmayacakların oranı yüzde 8,4 ve yanıt vermeyenlerin oranı ise yüzde 7,4 şeklindedir.

SEÇMENLER OYLARINA KARAR VERDİ

Gazete ankette sorulan bir soruya göre katılımların yüzde 71’inin seçimlerde kime oy vereceğine kadar verdiklerini ve değiştireceklerini zannetmediklerini ifade ettiklerini aktararak, bu oranın Eylül ayında yüzde 53, Ekim ayında da yüzde 65 civarlarında seyrettiğini belirtti.

EKONOMİ BELİRLEYİCİ UNSUR

Gazete, Rum başkanlık seçimleriyle ilgili kamu oyu yoklamalarında katalizör role sahip olan Kıbrıs sorununun, artık başkanın seçilmesiyle ilgili ilk kriter olmaktan çıktığını yazdı.

Ankete göre yaklaşık 10 katılımcıdan 7’sinin, yani yüzde 74’ünün ekonomi meselesini göz önünde bulundurarak seçimini yapacağını kaydeden gazete, katılımcıların sadece yüzde 48’inin Kıbrıs sorunundaki politika temelinde değerlendirmede bulunacağını aktardı.

ANASTASİADİS’İN KAZANACAĞINA İNANILIYOR

Ankete göre bir soruya karşılık katılımcıların yüzde 71’inin Rum Başkanlık seçimlerini Anastasiadis’in kazanacağına yönelik inançlarını dile getirdiklerini belirten gazete, Malas ile Lillikas’ın bu alandaki kamuoyu yoklamasında yüzde 8’er oranlara sahip olduğunu, ankete katılanların yüzde 14’ünün de ilgili soruya yanıt vermediğini kaydetti.

ADAYLARIN SEÇİM HARCAMALARI

Öte yandan Politis gazetesi, Rum başkanlık adayları Anastasiadis, Malas ve Lillikas’ın seçim kampanyaları için toplamda yaklaşık olarak 10 milyon Euro harcama yapacağını belirterek, ekonomik krizden dolayı harcamalarda kesintiler olduğuna dikkat çekti.

Haberi “Kriz Nedeniyle Seçim Kampanyalarında Harcamalarda Kesinti... Anastasiadis, Malas, Lillikas ve Ortakları Yaklaşık Toplam 10 Milyon Euro Harcayarak” başlıklarıyla veren gazete, Anastasiadis’in seçim kampanyasında yaklaşık 4 milyon Euro harcamasının beklendiğini belirterek, DİSİ başkanı ve seçimlerin favorisi olan Anastasiadis’in, üç temel başkanlık adayı arasında en büyük miktara sahip olduğunu aktardı.

Malas’ın elindeki bütçenin 3 milyon Euro’ya ulaştığını kaydeden gazete, EDEK’in de desteğini alan Lillikas’ın 2 milyon Euro’ya yakın harcama yapmasının beklendiğini belirtti.

ÜÇ BAŞKANLIK ADAY TV PROGRAMINDA KARŞI KARŞIYA GELECEK

Mahi gazetesi ise üç temel başkanlık adayı Anastasiadis, Malas ve Lillikas’ın, seçim gününe kadar üç ayrı günde gerçekleştirilecek olan televizyon tartışmasında karşı karşıya geleceğini yazdı.

İlk karşılaşmanın ekonomi gündemiyle 14 Ocak Pazartesi günü gerçekleştirileceği kaydeden gazete, ikinci karşılaşmanın konusunun Kıbrıs sorunu olduğunu, üçüncüsünün ise açık bir gündemle gerçekleştirileceğini belirtti.

Habere göre karşılaşmalarda adaylar, RİK, ANT1, MEGA ve SİGMA televizyon kanalarından gazetecilerin sorularını yanıtlayacak ve görüşlerini dile getirecekler.
Editör: TE Bilisim