Fileleftheros “Vesayeti Kabul Etmeyiz… Başkan Türkiye’ye, Kabul Edilemez Tezlerini Terk Et Mesajı Gönderdi” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in, Limasol’un Kiperunda (Ciberunda) köyünde ölü ve kayıp EOKA’cıları anmak için düzenlenen törende Ankara’ya “sert mesaj gönderdiğini” yazdı.

Gazeteye göre “Türkiye’nin çözüm olması için saçma taleplerini bir kenara bırakarak irade göstermesi gerektiği” iddiasında bulunan Anastasiadis, “Kıbrıs Rum tarafı olarak; müdahale hakkını idame ettirmek, askeri üs ve Kıbrıs’ta ilanihaye Türk varlığında ısrar ederek devletimizi kontrol etmeyi sürdürmek ve vesayeti altına almak isteyen Türkiye’nin saçma tezlerini kabul etmemiz akla uygun değildir” dedi.

Türk tarafının “taleplerini” kast ederek “milli itibar sınırlarımızı açıkça aşıyor” diyen Anastasiadis bunları kabul etmelerinin mümkün olmadığını, öneri olarak da Rum halkının önüne koymayacaklarını söyledi, Crans Montana’daki başarısızlıktan Türkiye’yi sorumlu tuttu.

Anastasiadis BM’ye de yabancı ülke liderlerine de, Rum tarafının müzakerelere yeniden başlamaya hazır olduğunu ancak en azından uluslararası konferans açısından detaylı ve yeterli ön hazırlık gerektiğini açıkça iletildiğini de söyledi.

Kayıpların akıbetlerinin belirlenmesi mücadelesine devam edeceklerini de söyleyen Anastasiadis Türkiye’nin bu konuda kabul edilemez bir tavır sergilediğini savundu ve BM’den ve uluslararası toplumdan Türkiye’ye baskı yapılmasını istemeye devam edeceklerini kaydetti.

Anastasiadis ayrıca Ciberunda’nın, “kendilerini 1955-59 EOKA kurtuluş mücadelesine feda eden kıymetli evlatlar yetiştirdiğini” söyledi ve “bugün onları gururla, ulusal sorumluluk ve tarihi borç duyarlılığıyla düşünüyoruz” dedi.

Haberi Politis “Başkan Yeni Tur Müzakerelere Hazır Ama… Şartlı Başlangıç” , Alithia da “Başkan Anastasiadis’ten Net Mesaj… Devletimize Vesayeti Kabul Etmemiz Söz Konusu Değil” başlığıyla aktardı.

Editör: TE Bilisim