Fileleftheros gazetesi, “Yatak Az… ‘Onisiforos’, ‘Zhor’u Teyit Etti Ancak Ticari Değil” başlığıyla bazı kaynaklardan edindiği bilgilere dayanarak manşetten verdiği ve iç sayfalarında ayrıntılarını aktardığı haberinde, “‘Onisiforos Batı, küçük sepeti bile doldurmuyor” yorumunda bulunuldu.

Sondaj çalışmasını dün tamamlayan Capella West sondaj gemisinden gelen bilgilere göre, yatak bulunduğunu ancak içeriğinin, tek başına ticari nitelik taşıyan miktarda olmadığını kaydeden gazete, ön bir görüntünün söz konusu olduğunu ancak bunun aynı zamanda sağlam da bir görüntü olduğunu belirtti.

Sonuçlar ilk bakışta bir hayal kırıklığı yaratsa da, sondajı yapan Eni ve Total ile, sondajı yakında takip eden Exxon Mobil’in sonucu başarısız olarak görmediğini, tersine, başarılı olarak kabul edildiğini ve iyimserlik yarattığını yazan gazete, bunun sebebinin de, “Zhor modelini” teyit etmesi olduğunu kaydetti.

Gazete, bu durumun, Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”i içerisinde özellikle 6, 8, 10 ve 11’inci parsellerde önemli yataklar bulunması olasılığını önemli ölçüde artırdığını belirtti.

Sondaj matkabının yatağa ulaştığını ve jeopolitik yapı, beklenen kalite ve türde jeolojik tabaka bulunduğu bilgisini aktaran gazete, yatağın teknolojik değerlendirilmesine yönelik araştırmaların beklentileri teyit ettiğini ancak ön analizlere göre içeriğinde gazın 1 trilyon ayak küpe ulaşmayan miktarda olduğunun hesaplandığını kaydetti.

Gazete, ön değerlendirmeler söz konusu olsa da, yatağın değerlendirilmesinin uzun haftalar alacağı ve görüntüde çok büyük bir değişiklik olmayacağına dair bilgiler elde edildiğini belirtti.

Mevcut durumda, Güney Kıbrıs’ın elektrik ihtiyacını 20 yıl karşılayacak miktarda bir yatak bulunduğuna işaret eden gazete, keşfedilen miktarla, yatağın ekonomik açıdan kalkındırılması için bölgedeki başka yataklarla birleştirmesi gerektiğinden söz etti.

“ONİSİFOROS” GELECEK BEŞ SONDAJ İÇİN ALTIN DEĞERİNDE

Gazete, müdahil şirketlerin uzmanlarının, ENI’nin yaptığı ve Zhor ile doğrulanan bilimsel analizin, şimdi “Onisiforos Batı-1” hedefindeki sondajla teyit edildiğine işaret ettiklerini belirtti.

Uzmanların, söz konusu hedefin, büyük yatak olduğu için değil, Zhor’u teyit etmeye yönelik uygun özelliklere sahip olduğundan seçildiğini aktaran gazete, “Onisiforos 1”in sonuçlarının, bir sondaki sondaj hedeflerini daha net gösterdiğini yazdı.

Haberde, 2018 sonbaharında sözde “MEB” içerisinde beş sondajın olmasının beklendiği kaydedildi.

Buna göre, ENI, tek başına ve Total ile işbirliği içerisinde 2, belki 3 sondaj yapmayı planlıyor. 2018 yılının ikinci yarısında Exxon Mobil de 11’inci parselde 2 sondaj yapacak. Total de “Onisiforos Doğu” hedefinde bir sondaj daha gerçekleştirebilir.

Editör: TE Bilisim