Öncelikle kadınlarımızın gösterdiği azmi takdir ederek izlediğimi belirtmek isterim.
Geçtiğimiz gün Girne’de çok hoş sohbet kadınlarla bir araya geldik. Öncelikle bu imkânı sağladığı için Girne Belediye başkanı, harika insan, Nidai Gündördü’ye ve sanatı buram buram yaşayan Derman Atik’e teşekkür ederim. Kadınlara verdiği değerin bir kanıtı olarak, geçtiğimiz gün emeklerini sergileyen onca kadını onure etmesinden dolayı.
Girne Belediyesi “Takı Tasarım ve El Sanatları Atölyesi” öğrencilerinin iki yıldan beridir yaptığı çalışmalar, ‘Takı ve Elişi Sergisi’ Pahsa Hotel’de sergilendi. Zevkle gezdim sergilerini. Her birinin emeğine sağlık. Kolay mı üretmek, ürettiğini sergilemek ve tanıtıma sunmak. Öncelikle eğitmenleri Çelen Özkaynak’a azminden, güler yüzünden ve enerjisinden dolayı hayran kaldım. Güzelliği yanı sıra başarısını kanıtlayan kadınlar arasına olması önemini de ayrıca belirtmek isterim. Arkadaş gibi çalışılıp, üretmenin verdiği hevesle sergilediler el sanatlarını.
Hepsinin ortak kararı olan Kooperatifleşme hiç de fena fikir gibi duyulmasa da Başkanın fikri kadar ilgi çekmedi . Belediye başkanı Nidai Güngördü’nün ön görüsü, İstanbul’da kardeş belediyecilik yaptıkları bir belediye ile birlikte yürüyebilmektir. Yani kadınlarımızın el ürünlerini sergileyecekleri alanların yaratılarak, Kıbrıs’a özgü el sanatlarının Türkiye’de sergilenerek satışa sunulmasının önemi büyüktür.
Kıbrıs’a özgü ürünlerin Türkiye’de Pazar bulması önemlidir. Yıllardır kurslarda el ürünlerini satamayan birçok kadın, bu ürünleri bırakın satamamamın stresini yaşamalarını artık üretmek için harcayacak parayı dahi bulamayacaktır. Bunun da tek formülü belediyelerimizin desteğidir.
Ev harçlıklarını harcadıkları el sanatlarında bir nebze de olsa belediyelerimin katkısı önemlidir, özellikle sanatın değer bulmakta zorlandığı ülkemizde yavaş yavaş tüketilen değerlere bir örnek olan bu kadınlarımızın yarattıkları oldukça güzel ve anlamlıdır.
Azimli ve hırslı kadınların başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Başarılı, azimli ve hırslı kadınlardan biri olduğuna inandığım (ki yaptığı işlerle sanatı ortaya koymuştur) kadınlardan birisi de Çelen Özkaynak’tır. Hayatın tadını, kahkahaları ile sürdüren Özkaynak, yeni nesle örnek teşkil edecek bir yapısı ile otaya koyduğu başarıyı kanıtlamıştır.
Umarım başarılarını kanıtlayan bir birinden güzel bu insanlar, ürettikleri her ürüne pazar bulabilir ve ürünlerini dış piyasaya satabilir. Gelecek nesillere örnek teşkil eden bu kadınlarımız, uzanacak bir eli bekliyor. Umarım onlara bir fırsat verir ve başarının devamlılığı o fırsattan geçer…