Kanal T Haber Artı’da hafta sonuna girerken UBP’nin deneyimli ve renkli simalarından Oğuz Ceyda’yı konuk ettim. Ceyda’nın bana göre ve en sevilesi tarafı lafını sakınmadan konuşuyor olması ki; bu özelliği sayesinde çevresinin saygınlığını kazanıyor; insana güven veriyor.

Oğuz Ceyda ile UBP’nin durumunu, Parti Meclisi’nden çıkan kararları konuştuk. .

Öncelikle parti meclisi’nin aldığı kararın yanlış olduğunu; aday adaylarının tümünün üyelerin önüne çıkması gerektiğini savunuyor. Diyor ki:

“Şu anda parti içinde hassas dengeler vardır. Parti Meclisi’nin aldığı karar yanlıştı. Aday adaylarının tamamı üye önüne çıkmalıydı. Bildiğim kadarıyla Başkan farklı düşünmesine rağmen, parti meclisinden şok karar çıktı. Ben bu karara sert bir şekilde karşı çıktım. Biliyorsunuz parti meclisinin aldığı karara karşı muhalefet etmek disiplin suçu gerektirir ama ben her şeyi göze aldım. Kaldı ki bir parti siz iktidardaysanız bu partinin artısı veya eksisi mevcut Bakanlar ve milletvekilleridir. Bu parti puan kazandı ya da kaybettiyse mevcut bakan ve milletvekillerinden dolayıdır. Önce onlar bunun hesabını vermelidirler üyeye. Biz neden üye sistemine geçtik? Önce üye notunu verecek. Benim çıkışımdan sonra YMB Başkanı Narin Şefik Hanım bir bildiri yayınladı buradan kendilerine çok teşekkür ediyorum.”

ÜYELERİMİZ GİDECEK O VİTRİNİ DÜZENLEYECEK

Oğuz Ceyda’ya: “UBP üyeleriyle sağlıklı bir seçim yapılacak mı?” diye soruyorum.

-Tabii ki yapılır. 12 bin tane üyemiz var. O süzgeçten herkes geçecek. Milletvekili de, Bakan da, bağımsızlar da geçecek. Nasıl ki genel başkan seçiminde üyeye gittik ve günün sonunda üye kararını verdi. Burada da en doğru kararını vereceğini kesinlikle eminim ve inanıyorum ki bu durum partinin de önünü açacak.

Ceyda, konuşmanın burasında HP Genel Başkanı K. Özersay’ı eleştiriyor. Özersay’ın “Biz yeni parti kurduk. Partimize eski kimseyi almayacağız. Yıpranmış siyasilere yer yok. Yani Özersay demek istiyor ki “Biz temiziz,onlar kirlidir.” Bakın ben buradan UBP üyelerine çağrı yapıyorum. Yarın biz ortaya öyle bir vitrin çıkarırsak, ben biliyorum ki Özersay’ın bu silah elinden alınacak. Sayın Özersay temiz de, ben kirli miyim? Benim gibi pırıl pırıl bir çok partili insan var. Üyelerimize tarihi görev düşmekte. Gidecek ve vitrini düzenleyecek. Eğer varsa içimizde çürük elma temizleyecekler. Biz önce kendi özeleştirimizi yapacağız.”

GENEL BAŞKAN’IN KONTENJANINDAKİ ADAYLAR AVANTAJLI DEĞİLDİR

Oğuz Ceyda’ya Genel Başkan’ın kontenjanında gösterdiği adayların durumu avantajlı mıdır? Diye sorduğumuzda Ceyda, bunun tam tersini savunuyor.

“Son 10 – 15 yıla bakarsanız kontenjandan hiçbir aday kazanmamıştır. Kontenjana giren adaya diğer adaylar önünü kesmeye çalışırlar. 2. Veya 3. Sıradan giren insanlar var. Mesela Hüseyin Gökçekuş örneği.. ama kaybetti. İlk sıraların avantajı şudur: Eskiden gelir mühürü basardınız. Şu anda sıranın bir önemi kalmadı. 4 yıl önce bu partinin Genel Başkanı İrsen Küçük birinci sıradan olmasına rağmen kaybetti. Halkımız artık seçici olmaya başladı. Önemli olan üyenin kimleri halkın önüne çıkaracağıdır.”

ADAY ADAYLARININ ÖDEYECEĞİ PARAYI AÇIKÇASI YADIRGADIM

Oğuz Ceyda’ya son olarak adaylık başvuru ücretlerinin yüksek meblağlar oldğunu ve bunun eleştirilecek bir yanı olup olmadığını soruyorum.

“UBP sıradan bir parti değildir. UBP, TMT’nin siyasal bir koludur. UBP milli bir dava partisidir; bir misyonu vardır. Milli davalarda para söz konusu olamaz. Rüzgarın yönüne göre esmemeli. UBP halkın partisidir. Bir asgari ücretli bu parayı yatıramaz, aday da olamaz. Bunların göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bu süreçte keşke bu aday adaylarının yatıracağı ücretlerinin kamuoyu tarafından tartışılmaması gerekirdi. Ben açıkçası aday adaylarının partiye ödemesi gereken rakamı duyunca yadırgadım Bunun böyle olmaması gerekirdi çünkü bugün konuşulan “UBP aristoklar partisi mi?” Ben de diyorum ki “Değil. Bu parti misyon yürüten, bir davaya sahip çıkan bir partidir. Umuyorum ki Sayın Başkan bu konuyu bir kez daha değerlendirir.