2014 yılında Türkiye ile yapılan mali protokol uyarınca belediyelerin azaltılması gerekiyordu.

28 belediyenin maksimum 14’e  indirilmesi gerektiği  nedenleri ile ortaya konulmuştu.

Protokolun 2014 seçimlerinden önce hayata geçirilmesi isteniyordu.Fakat o gününün hükümeti siyasi nedenlerle bu riski alamadı.

Haliyle 2014 seçimlerine 28 belediye ile girildi.

Türkiye Cumhuriyeti bunu mali protokolo koyarken belediyelerin sürdürülebilir olmayan yapısını görmüş ve bir bir kapanıp halka hizmet veremez noktaya gelmeden önce  azaltılarak halka hizmet kapasitelerinin artırılmasını öngörmüştü.

Protokolde yapılan değerlendirmeye göre 28 belediyenin birçoğunun çevre ve altyapı sorunlarıyla baş edebilecek durumunun olmadığı,

çevre ve altyapı sorunlarıyla baş edebilmesi için yeterli gelir ve yönetim kapasitesine sahip olmadığı ayrıca küçük ölçekli belediyelerde insan kaynaklarının niteliğinin de yetersiz olduğu vurgusu yapılmıştı.

Küçük belediyelerin gelir yaratma ve insan kaynaklarının niteliğinin yetersiz olması nedeniyle yapılarda bozulma olduğu bu nedenle de büyük maliyetli çevre ve altyapı yatırımlarını gerçekleştirmelerinin mümkün gözükmediği kaydedildi.

Protokole göre özellikle küçük ölçekli belediyelerde yakın arkadaş ve akrabaları kayırma anlamına gelen nepotizmin etkili olduğuna vurgu yapılmış. Protokole kadar giren bu zihniyetin rasyonel karar almayı etkilediği ifade edilmişti.Yani duygularla değil aklımızla  karar almayı.

Yerel yönetimlerin yapılandırılmasının gerek kamu yükünün azaltılması gerekse nitelikli personelin daha iyi bir şeklinde kullanılması adına daha yararlı olacağı kaydedilmişti.

Doğru tesbitlermi yapılmıştı.Doğru

Peki biz KKTC Halkı ,seçmeni ve idarecileri bunun böyle olabileceğini görüp önlem alma yoluna niye gitmemiştik.

Neden birilerinin bize bunu söylemesi gerekmişti.

Aslında üzerinde durmamız ve tartışmamız gereken esas mesele bu.

İşte Erenköy Belediyesi örneği. Yeni Erenköy Belediye Başkanı ve 10 meclis üyesi, belediyenin girdiği mali krizden çıkamayınca toplu istifa kararı aldı ve anahtarları içişleri bakanına teslim etti

Mağdur olan kim

Köy halkı . Bırakın çağdaş belediyeciliği çöpleri dahi toplanamaz durumda.

Şimdi 28 belediyede seçim var.

28 batık yada batmaya yakın belediyede.

Ve bunlara hala aday olanlar var.Başkanlığına ve belediye meclis üyeliğine

Peki yarın sandığa gidecek olan KKTC seçmeninin  kaçı  şu soruyu sorarak oy kullanacak.

Acaba oyumu vereceğim bu aday bu belediyeyi batmaktan kurtarıp bana çağdaş anlamda hizmet verebilecek kapasiteye sahip mi.Söz verdiklerini yapıyormu.Tarafsız,yansız çıkarsızmı.Üretkenmi.Kenti geleceğe taşıyabilirmi.

Rasyonel akılmı Nepotizimmi .

Göreceğiz.