Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu bundan sonra marketlerde kullanılan  naylon poşetlerin paralı olacağını açıkladı.

Çevre adına bir devrim.

Hemen başından ekleyim.

Bir şartla.

Beleş naylon poşet dağıtanlarda cezalandırılırsa bir devrim….

Hep derim o makamlara gelip görev yaptığı süre içerisinde herkes bir çevre problemini çözse bugün ne yol kenarlarında hergün daha çok biriken çöplerimiz olacaktı ne dağlarımızı köstebek yuvasına döndüren  taşocakları nede CMC sorunu.

Bu karar sonrası sosyal medyada yapılan paylaşımları görünce.Üstüne üstlük duayen isimlerin açıklamalarınıda okuyunca .

Deyim yerinde ise küçük bir azınlık dışında çevreden birşey anlamadığımız ortada.

Meğer büyük bir çoğunluğumuz  çevreyi çiçek, böcek ,dağ ,tepe ve piknik yapılacak yer olarak görmekten öteye geçememişiz.

Bunun içinde ‘’Devrime bak’’,’’poşete kadar yapılacak bir yığın iş var’’,’’Yarı buçuk önlem’’ vs.gibi herkafadan sesler çıkıyor.

Çünkü çevre nedir bilmiyoruz.Nasıl korunur ,İnsanlık  için faydası nedir araştırıp öğrenmemişiz.

Nasılsa cebime faydası yok  …Boş ver deyip geçmişiz…

Bunca yıldır çevre konusunda çapa sarfeden insanlarıda düşündükçe demek ki söyledikleri ,yazdıkları,eylemleri, konferansları bir kulaktan girip ötekinden çıkmış.

Yazık!Hemde ne yazık..

Halbuki biraz dünyada yapılanları izlesek.Çevrenin daha az kirlenmesi adına alınan önlemlere baksak bu atılan adımın ülke ve dünyamız,  insan dahil canlı yaşamı için olmazsa olmaz olduğunu görecek bunca yıldan sonra atılan bu adımın ülkemiz için çevre adına bir devrim olduğunu anlayacağız.

Çevre yazıları çok okunmuyor. Eminim ki  bu yazılanlarda  çok okunmayacak ama yazmaktan da başka çaremiz yok. Bir umut bizimkisi belki okuyanlar okumayanların gözlerindeki perdeyi kaldırır diye.

Ortalama 25 saniye kullanılıyor ama doğada çözünebilmesi en az 500 yıl sürüyor.

Naylon poşet .

 Çöp ve kirlilik oluşturmasının yanında, üretim sürecinde suyumuzu tüketiyor, göl ve nehirlerin akış rejimlerini bozuyor,depolama sürecinde ciddi maliyetler oluşturup, doğal yaşam ortamlarına verdiği zararla nesli tehlike altındaki türlerin varlığını da tehlikeye sokuyor.

Amerikan doğa koruma kuruluşlarının araştırmalarına göre dünyada plastik torba kullanım adedi yılda 500 milyon ila bir milyar arasında değişiyor. (National Geographic News, September 2, 2003).” “Plastik torbalar ise ışık altında kimyasal çözünmeye uğrar. Zaman içinde daha küçük ve daha zehirli petro-polimerlere bölünürler. (CNN.com/technology November 16, 2007). Dolayısıyla toprak ve suyumuz zehirlenir. Sonuçta bu mikroskopik zehirli parçacıklar besin zincirine girer. İşte o zaman doğal hayatın geleceği tehlikededir. (World Wildlife Fund Report 2005).

Çevreye saçtığımız bu atıklarla bilmeden bir veya birçok hayvanın katili olabiliriz. Plastik torbaların çevreye saçılması nedeniyle çöpten beslenen kara hayvanları veya kuşlar da bu tehlikeden etkileniyor.Balina, yunus, fok gibi memeli hayvanların yanı sıra balıklar ve deniz kaplumbağaları gibi 200 farklı deniz canlısının hayatı tehlikeye girmektedir. (World Wildlife Fund Report 2005)

“Yapım aşamaları ve hammaddesi göz önüne alındığında, hemen hepsi kanserojen etkiye sahip. Hatta güneş ışınları ile bozunmaya ve parçalanmaya başlayınca kirlilik etkileri daha da artıyor.

 Naylon poşetle mücadele işte bu yüzden birçok ülkenin çevre gündeminde ilk sıralarda yer alıyor.Kimi ülkede tamamen yasaklanmış kimi ülkede ise yasaktan ziyade caydırı olması yönünde kararlar alınmış.

Maksat kullanılmaması yada daha az kullanılması.

Birkaç örnek verelim.

Almanya'da süper marketlerde naylon poşet yasak değil, ancak genelde ücrete tabi.

İtalya'da naylon poşet 2011'den bu yana yasak

Fransa'da 2017 1 Temmuz'dan beri süpermarketlerin kasalarında naylon poşetler yasaklandı. Buna karşılık sebze ve meyve reyonlarında naylon poşet kullanımı devam ediyor. 2017'den itibaren poşetler oradan da kalkacak

 İrlanda’da, plastik poşetlerler ücretli olmaya başladıktan sonra, tüketimi yüzde 90 oranında geriledi ve yıllık kişi başına 18 adete indi

İngiltere'de 2015 ekim ayında naylon poşetler ücretli hale geldi. 6-7 centlik ücret yalnızca büyük marketler için geçerli. Bakkal ve büfeler buna tabi değil. Hükümet, süpermarketlerde naylon poşet kullanımını böylece yüzde 80 oranında azaltmayı hedefliyor. Kasiyerler ücretin etkisini göstermeye başladığını, birçok kişinin file veya bez çantasıyla alışverişe geldiğini belirtiyor

Naylon poşet, ABD'de tüketimin adeta ayrılmaz bir parçası.. Toplam 20 eyaletteki yaklaşık 180 şehir ve kasabada naylon poşetler ya yasaklandı ya da ücretli hale geldi.Washington DC'de poşet başına 5 cent ücret gelince tüketim de yüzde 60 oranında düştü. New York'ta da benzer bir düzenlemeye gidilmesi gündemde

Çin'de naylon poşetler 2008 yılının haziran ayından beri ücretli. Marketten alışverişini naylon poşetle taşımak isteyenler poşet başına 2 – 5 cent arasında ücret ödüyor. Müşterilerine bedava poşet dağıttığı saptanan işyerlerini ise bin 370 euro gibi ağır para cezası bekliyor

Meksika'da, plastik poşet kullanımını yasak. Hindistan’da da plastik poşet kullanımı yasak. Hatta Hindistan plastik poşet kullanımının yasaklanması konusunda lider konumunda. Bangladeş, Ruanda ve Avustralya’nın 12 şehrinde de plastik poşet kullanımı yasak. İsviçre, İsveç, Norveç, Almanya ve Hollanda’da ise mağazalarda plastik poşetler ücretle satılıyor.

Kenya ve Uganda’da ise ince plastik torbaların kullanımını yasakladı, kalın poşetler ise çok pahalı bir ücrete satılıyor. Ruanda ve Tanzanya gibi Doğu Afrika ülkelerinde ise bu poşetler yaklaşık yedi yıldır kullanılmıyor. Yine Bangladeş ve Butan da plastik poşetler neredeyse hiç kullanılmıyor.

Evet belki tüm çevre sorunlarımızı çözebilecek bir adım değil.

Ama  artık  konuşmayı bırakıp bir yerdende başlamak gerekmiyor mu.

En azından gelecek nesillere saygı adına…