Karada 800, denizde 400 yılda yok oluyorlar.

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 280 milyon ton plastik üretiliyor ve üstelik, bu miktar her geçen yıl artıyor

15 dakikalığına Tek sefer kullanıp attığımız bu naylonların çoğu doğaya dağılıyor.

 Bozulmaya başladıklarında, çevreye zararlı kimyasallar yayıyor ve besin zincirimizi yavaş yavaş kirletiyorlar.

Bir plastik poşetin çevreye alelade bırakılmasıyla çeşitli durumlar gerçekleşir. Öncelikle toprağın plastiği emme yeteneği olmadığı için çok uzun süre boyunca toprakta kalan plastik, bünyesindeki zehirli, zararlı kimyasalları toprağa salar. Zaman içerisinde topraktaki canlılar ve çürütücüler tarafından bu plastik atıklar sindirilmeye çalışılır. Bu durumda topraktaki canlılar da aynı olumsuz etkilere maruz kalır, hayatlarını kaybeder ve bu toprak dengesinin, hatta su dengesinin bozulmasına kadar ulaşır.

Toprakta başlayan kirlenme topraktan çıkan tüm gıdayı zehirliyor.Tüm dünyanın ve bizimde ihtiyacımız olan petrol ve doğal gaz gibi yenilenemeyen enerjinin git gide azalmasına neden oluyor..

Ağaçların dallarında sallanıyorlar, nehirleri kirletiyorlar, çitlerde asılı kalıyorlar, konalizasyonları tıkıyorlar, hayvanların boğazlarını tıkayıp boğularak ölmelerine neden oluyorlar.

Doğal görünümün bozulmasına neden oluyorlar.

Antarktika´dan  Kuzey Denizi´ne, Hawaii´ye değin dünyada hemen hemen her deniz kuşunun midesinde plastik atık bulunuyor.

Deniz hayvanları genellikle denize atılan poşetleri yiyecek sanıp yiyorlar, bu da onların sindirim sistemlerinde bozulmaya yol açarak ölümlerine bile neden olabiliyor.

Plastik torbaların yok edilmesi için çöplüklerde yakılması halinde çıkan gazlar ölümcül. 
Plastik güneşe veya ısıya duyarlı. Işık plastikte kimyasal değişime yol açıyor. Zaman içinde zehirli petro-polimerler oluşuyor. İçindeki polimer maddeler yağ ile çözünüp kansorejen maddeye dönüşüyor. Son yıllarda kanser hastalarının artışının en büyük etkilerinden birinin aşırı plastik kullanımı olduğu söyleniyor.

Ne yazık ki plastik poşetlerin sadece %1’i geri dönüştürülebiliyor.Bir ton plastik poşeti geri dönüştürmek 4.000 dolardan fazla paraya mal olur  Aynı miktarda yeni plastik poşet ise 35 dolar gibi bir ücret karşılığında satın alınabilir.

Dünya Doğa Vakfı'na göre naylon poşetlerden ötürü her yıl 100,000'in üzerinde balina, fok, su kaplumbağası ve kuş ölüyor.

Dünyada her yıl değişik boyutta 1 trilyonu aşan plastik torba kullanılıyor, bu torbalar için yaklaşık 250 milyon ton plastik kullanıldığı tahmin ediliyor.

Ocean Conservancy örgütünün tahminlerine 10 yıl içinde denizlerdeki plastik atık miktarı 250 milyon tona ulaşacak ve 2050 yılı itibariyle denizlerde balıktan çok plastik olacak

Markete her gidişinizde yanınızda çantanızı götürebilirsiniz veya her defasında naylon poşet alıp, yukarıda yazılan zararlara sebep olmaya devam edersiniz.

KKTC DPÖ kaynaklı verilere göre, ülkemizde  toplam konut sayısı 136 bin. Ancak sayımda 85 bin civarında konutta yaşam olduğu tespit edilmiş.

KKTC de 85  000  dolu konut olduğunu düşünürsek. Her hanenin haftada 5 adet yılda 240 adet plastik torba kullandığı varsayılsa tüm ülkede haftada 425 000  adet, yılda 20 milyon 400 bin adede yakın plastik torba kullanıldığı ortaya çıkar.

Evimizde Haftada yalnızca 2 torba daha az kullanırsak yılda çöpe ve doğaya en azından 100 torba ülke olarak 8.8 milyon daha az atmış olacağız.

Sizce denemeye değmez mi.