Aslında insanoğlu için gelecek kuşakları düşünmek yabancı olmadığı bir düşünce ancak konu, sürdürülebilir kalkınma ile birlikte geleceği düşünmek için önlemlerin alınması olduğunda eğitimli insan potansiyeli çok yüksek olduğu söylenen ülkemizde katedilen mesafenin fazla olmadığını görmek hem şaşkınlık verici hem de üzücü….

Yine bir çevre sorunu .Kumyalı…

Günlerdir basından medyadan izliyorum.Tatmin edici bir açıklama yok..ÇED raporu yasal izinleme süreci ??…..Bildiğim kadarı ileAnayasaya , Orman Yasasına ve , Alçak Orman Arazilerini Koruma Yasası’na da aykırı …

Kaldı ki kamu malı...

Kumyalı köyü sahil şeridi ve ormanlık arazilerini içeren 564 dönümlük arazi özel bir şahsa Turizm Bakanlığı tarafından kiralanmış. Bu araziler Karpaz Bölgesi Emirnamesi ve Ülkesel Fizik Plan kapsamında koruma altına alınmış bir bölge..

Birileri burada “Noel Baba Tatil” köyü, yapmak istiyor.

''Burada böyle bir proje olmaz'' diye bunu sorun olarak görenler ve tepki koyanlar toplumun %3.5'i

Gezici anketi öyle diyor.

Doğaldır ki eğer ülkenize yatırım istiyorsanız bunun karşılığında yatırımın yapılacağı birde toprak parçasına ihtiyacınız olacaktır ve bu yatırımıda toprak hava ve suyun bulunduğu çevreye dokunarak yapacaksınız.

Artık çevrenin insan yaşamının sürmesi için ne denli önemli olduğunu bilmeyenimiz yok.

Hernekadar çevrenin korunması anlamında yeterince sebatkar olmasakta bunu televizyon ekranlarından medya ve basın yoluyla sık sık duyuyor görüyoruz.

Öğreniyormuyuz orası muamma...

Çevreninin korunması anlamındada sürdürülebilir çevre politikaları insanoğlunun refah ve mutluluğunun varoldukça sürmesi için yani kalkınma için yapacaklarınızın çevreye vereceğiniz minimum zarara dikkat çeken bir unsur.

Yani toprak, temiz hava, verimli ormanlar, bitki, balık ve kara hayvanı çeşitleri gibi belirli çevresel sermaye stoklarının gelecek kuşaklara aktarılması anlamına geliyor.

Fakat ülkemizdeki en büyük mesele işte bu. Çevrenin sürdürülebilirliğinin dikkate alımadan günübirlik politikalara kurban edilmesi.

Belkide çok verimli bir proje olacak Noel Baba projesi belkide çevreye daha çok sahip çıkacak oraları koruyacak ama önce fiziki plan hayata geçmeli.

Ülkemizde yıllar yılıdır çözülemeyen çevre sorunları çözülmeli .Yoksa çevreye tehdit yaratan yenilerine hepşüphe ile bakılacaktır.

Sonuçmu .

Önceliklerimiz arasına koymadığımız ve bunuda sandık dediğimiz o seçim zamanlarında kişisel beklentilerimizi aklımıza getiren nesneye yansıtmadığımız sürece cılız ve sonuçsuz kalacaktır.

CMC üzerinden 40 geçmesine rağmen hala temizlenmediyse .

Aksa Teknecik hala havamızı kirletiyor insanımızı kanser tehlikesi ile yaşatmaya devam ediyorsa ,

Taşocakları hala kötü görüntü oluşturuyor kapatılması gerekenler kapatılmıyor doğaya yeniden kazandırılmıyorsa,

Ağaçlarımız sorumsuzca kesiliyor buna göz yumuluyor kayıtsız kalınıyorsa ,

Yediğimiz içtiğimiz güvenilir değilse. Marketlerde sebze meyve üzerinde tahlil sonuçları yoksa..

Bulduğumuz her yere çöplerimizi döküyor dağlarımızı sokaklarımızı çöp içinde bırakıyorsak ve buna karşıişletilmesi gereken caydırıcı yasalar işletilmiyorsa …

,Kanalizasyon atıkları yollarımızdan akıyorsa. Hala daha düzenli çöp alanları oluşturamadıysak ,çöpler yanıyor ve karbonmonoksit solumaya devam ediyorsak,

Çöp suları yollara akıyor, yerlere çöp atanı hala daha uyarmak için o cesareti kendimizde bulamıyorsak .

Doğayı kirleten yüzlerce yıl kaybolmayan birçok canlınında yaşamında olumsuzluğa yol açan naylon pvc kullanımının yerine hala daha doğada bozunan çevreye saygılı ürünler koyamadıksak,

Hala daha ülkesel fiziki plan yoksa..

Çocuklarımızın endişe duymadan oynayabileceği bakımlı parklar, yeşil alanlarımız, çiçeklerle bezenmiş sokaklarımız yoksa

Ve tüm bunlar zamanı geldiğinde kızıma iş, oğluma arsa gibi oy verme önceliğimiz olmuyorsa.......

Kimyasallarla yavaş yavaşzehirlenmeye ve kanser olmaya devam edecek. Mevsimlerin değişmesine su kaynaklarının azalmasına deri kanserlerinin artmasına neden olan küreselısınmanın artmasını engelleyemeyecek .

Heyelanlarla tarım arazilerimizin toprak altında kalmasına, sellerle boğuşmaya , susuz kalmaya şikayet etmeyeceğiz.,

''Bize turist gelmiyor her yer kirli ''deyip daha fazla para kazanmayı beklemeyecek.

Temizliğin,temiz havanın, ağaçların, suyun temiz toprağın temiz ve güvenilir yiyecek ve içeceklerin temiz su kaynaklarının ,kirli olmayan denizlerin öncelik olduğu iş alanlarında işkurararak hayatını kazanabilecek olan oğlumuzun kızımızın iş olanakları azalıp göç yollarına düşüncede arkalarından göz yaşı dökmeyeceğiz.

Toplumun önceliği olmayan bir sorunun siyasetçinin sorunu olmasıda beklenemez.Dolayısı ile Kumyalı mı .

Üzgünüm ama Noel Baba oraya gelecek..