KKTC’de Bakanlar Kurulu’nun yaz saati uygulamasını iptal ederek, 29 Ekim 2017 itibariyle saatlerin bir saat geri alınması kararı; geç ancak doğru bir karar mıdır? Bunu yaşayıp göreceğiz.

Aslına bakarsanız bu saat olayında bir yetişkin olarak ben bile zorlanıyordum sabahları uyanmaya. Hadi uyandım diyelim. Pencereden dışarıya bakıyorum zifiri karanlık. Zaman, sabah saatini gösteriyor ama kasvetli karanlıkta işine, okuluna gidenlerin üzerinde psikolojik anlamda moral bozucu etkileri oluyordu. Eğitim Bakanı Berova’nın geçtiğimiz haftalarda açıkladığı ve kamuoyunda gülüşmelere yol açan jetlag durumları yani.

Kalıcı yaz saati uygulaması Türkiye’yle birlikte KKTC’yi de Arap ülkeleri kategorisine dahil ediyordu. Şu anda Türkiye kalıcı saat uygulamasında düzenlemeye gitmez ise, saat tanımında ve elektronik ortamlarda Ortadoğu ülkesi olarak görünmeye devam edecek.

Tüm bunlar bir yana beni asıl düşündüren şey; ileri saat uygulanması konusunda Hükümet üyelerinin başta Türkiye ile olan ilişkilerimizi gösterip; iki ülke arasında teknik ve elektronik anlamda bir takım sıkıntılar oluşabileceği yönünde sorunlardan dolayı sadece bu nedenler bile aynı saat dilimini kullanmamızın gerekli olduğu konusunda demeçler veriliyordu.

Peki şimdi ne olacak? Bu kez de Türkiye ile aramıza 1 saatlik fark girdi. Ticari ve sosyal ilişkilerimizin yarıdan fazla yürütmekte olduğumuz Türkiye ile nasıl bir anlam bütünlüğü içinde olacağız?

KKTC’yi bekleyen bir başka sorun ise, Türkiye ile yapılan uçak seferleri başta olmak üzere ulaşım sektörünü etkileyecek olması. KKTC’den Türkiye’ye yönelik uçuşlar ortalama bir saat 15 dakika sürüyor. Saatlerin Ada’da bir saat geri alınmasıyla, Türkiye saati ile kalkan bir uçak, aynı saatte Lefkoşa’da olacak.

KKTC’de mesai ve okul başlangıç saatlerinin de yeni saatlere göre düzenlenmesi gerekiyor. Bu pürüzler karşılıklı görüşmeler yoluyla giderilecektir muhakkak ancak daha da önemlisi; kamuda yeni çalışma düzeni nasıl uygulanacak?

Kalıcı kış saati uygulamasıyla birlikte kamuda çalışma saatleri 30 Ekim 2017 -19 Şubat 2018 tarihleri arasında 08.30 – 12.30/ 13.00 – 16.45 şeklinde düzenlenmişti. 29 Ekim’den sonra yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olacak ki; bu yazıyı hazırladığım sırada kamudaki mesai saatleriyle ilgili yeni düzenleme haberi geldi. Ancak bunanla birlikte Kış saati uygulamasına ilişkin Bakanlar Kurulu’nun resmi açıklamasından ben açıkçası bir şey anlamadım.

Deniliyor ki: “Mevsimsel saat uygulamalarına ilişkin yasa gereği yapılan düzenlemenin zorunluluğunun ortadan kaldıracak, KKTC ile Türkiye arasındaki ekonomik, kültürel, sosyal ilişkiler konusunda uyumluluğu sağlayacak yasal değişikliğe gidilmesini; erken seçimin gündeme geldiği bu aşamada uygun görülmüyor.”

Bu açıklamadan şunu mu anlamamız gerekiyor: KKTC’de Ocak’ta seçimler yapılacak. Seçimler geçinceye kadar Ankara, kış saati uygulamasına izin verdi. (!) Eğer gerçekten düşündüğümüz gibiyse bu popülizmden başka bir amaca hizmet etmeyecek aynı zamanda kamuoyunda hükümete duyulan güveni zedeleyici bir gelişme olarak kayda geçecektir.