Sennaroğlu, Bakanlar Kurulu yasağı varken piyasaya sürülmüş 1.1 ton balığın tespit edilerek tüketilmeden toplatıldığını belirtti.

Önder Sennaroğlu bugün yayınladığı yazılı açıklamada, 12 Ekim 2013 Cumartesi günü kendini Balık Satıcıları Birliği Başkanı olarak tanıtan Alaaddin Çolak adlı kişinin iddialarına dayandırılarak yayınlanan haberin asılsız olduğunu vurguladı.

Sennaroğlu, geçtiğimiz 15 Temmuz'da, Kalecik'te gemiden santrale petrol boşaltımı sırasında denize fuel oil sızmasından etkilenen deniz alanı ve bu alanda mevcut balık çiftliğinin Hayvancılık Dairesi Müdürlüğü tarafından kontrol altına alındığını kaydetti. Sennaroğlu, “Alan ve çiftlik, su ürünleri uzmanlarının kontrolünde ağır metal, kısaca poliaromatik hidrokarbon olarak adlandırılan (PAH) ve organoleptik analizler konusunda izlemeye alındı” dedi.

Alınan balık numunelerinin özellikle TC de PAH konusunda akredite olmuş Özel MSM Gıda Kontrol Laboratuvarı ve Dan Hiz.Tic.A.Ş ve Dan Hiz.Tic.A.Ş ile ENCON Çevre Laboratuvarlarına analiz ettirildiğini kaydeden Sennaroğlu, on farklı tarihte alınan numune sonuçlarının tamamının temiz çıktığını belirtti.

Sennaroğlu, “Kazada denize karışan 6 numara fuel oil olduğu dikkate alındığında ve yüzde 25'inin aromatik ya da genel adı ile PAH’ın sudaki çözünürlükleri nispeten yüksek olduğundan canlılar tarafından alınma ve vücuttan atılma hızlarının yüksek olmasından dolayı biyolojik yığılmaya sebep olmadı” dedi.

“İNSAN GIDASI OLARAK TÜKETİLMESİNDE SAKINCA YOK”

Önder Sennaroğlu, söz konusu haberde adı geçen Deepsea Fisheries Şirketi’nde yapılan kontrol ve izleme sonucunda çiftlikte mevcut balıkların insan gıdası olarak tüketilmesinde sakıncalı herhangi olumsuz bulguya rastlanmadığının da altını çizdi.


“KALECİK BÖLGESİNDEKİ AVLANMA YASAĞI 8 EKİM TARİHİNE ÇEKİLDİ”

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, Kalecik bölgesindeki avlanma yasağının 7 Kasım’dan 8 Ekim’e çekildiğini söyledi.

Sennaroğlu, şöyle devam etti:


“Sibel Siber başkanlığındaki geçiş hükümeti döneminde Bakanlar Kurulu’nun 7 Kasım 2013 tarihine kadar tedbir amaçlı olarak her türlü su ürünleri avcılığının yasaklama kararı, muhtelif tarihlerde alınan balık ve deniz suyu numunelerinde yapılan analizlerde halk sağlığını tehdit eden herhangi bir kalıntı bulunmaması nedeniyle tadil edildi. Bakanlar Kurulu’nun 256-2013 sayılı ve 6. 8.2013 tarihli kararıyla yasak 7 Kasım 2013’ten 8 Ekim 2013 tarihine çekildi.” 
Editör: TE Bilisim