DİNÇYÜREK

YYK 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı üzerine ilk konuşmayı, bağımsız milletvekili Hakan Dinçyürek yaptı.

Dinçyürek, Yayın Yüksek Kurulu’nun gelir ve giderleri incelendiğinde bunun toplamının ciddi bir rakam olduğunu söyleyerek, özel TV kuruluşlarının uydudan yayın yapabilmesinin sağlanması konusunda yaşanan sıkıntılara değindi.

Reklam gelirleri açısından haksız bir rekabet içinde bulunulduğunu belirten Dinçyürek, “Cılız rakamlarla verilen yerel reklamlardan YYK pay alıyor.

Frekans kullanım hakları, yıllık yayın ücretleri gibi ciddi rakamlar var. Özel TV kuruluşlarının birkaç değişik kalemde ödedikleri paranın iyileştirilmesi ile uydudan yayınlarını sürdürmeleri sağlanabilir” dedi.

Dinçyürek, uydudan yayının kesilmesi halinde yurt dışında yaşayan vatandaşlarla bağın kopacağının aşikar olduğunu söyledi.

Uydu yayınının kesilmesinin, siyasetteki çok sesliğin de ortadan kalkması anlamına geleceğini ifade eden Dinçyürek, özel TV kuruluşlarının BRT ve TAK gibi yayın hayatlarının devamlılığının esas olduğunu vurguladı.

Dinçyürek, uydu yayınları için TV kanallarına pay verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de, her eve giren yayıncılığın toplumu bilinçlendiren önemli bir konu olduğunu vurguladı.

Ülkede 10’u aşan canlı yayın yapan TV kuruluşu olduğunu dile getiren Angolemli, çevre konusunda gerekli bilincin bu yayınlarla verilebileceğine dikkat çekti.

Hüseyin Angolemli, ciddi yayınlar yapılması halinde siyasetin bile yönlendirilebileceğine işaret etti.

Angolemli, Yayın Yüksek Kurulu’ndan, yabancı kanalların reklam konusunda yarattığı haksız rekabetin üstüne gitmesini istedi.

ARABACIOĞLU

DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, yasanın özüne ait söylemlerde bulunmak istediğini belirterek, 1997’de oluşan YYK’nın bütçesinin tefsir kısmında yer alanların ne olduğunu anlamadığını, bu nedenle çok iyi donanımlı bir kadroya sahip olması gerektiğini kaydetti.

Kurumun kadro yapısı incelendiğinde, personel eksikliği bulunduğunu, dolayısıyla bu kurumdan dört dörtlük bir hizmet beklemenin hayli zor olduğunu ifade eden Arabacıoğlu, yasanın ivedilikle ele alınması ve kadro yapısının yeniden oluşturulması gerektiğini söyledi.

TATAR

Daha sonra söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar konuşmasında, Yayın Yüksek Kurulu’nun bütçesinde 2015’e göre önemli bir artış olduğunu, çünkü içinde 5 yıllık lisansların da yer aldığını belirtti.

YYK için yeni bir yasa hazırlığı yapıldığını ve Başbakanlığa gönderildiğini belirten Tatar, uydu yayınlarından dolayı yaşanan sıkıntıları hatırlattı.

ŞAHALİ

CTP Milletvekili Erkut Şahali de, YYK’nın önemine işaret ederek, öngörülmüş kadro ve bütçenin görevini layıkıyla yerine getirmek için yeterli olmadığını söyledi.

YYK’nın Türkiye’deki muadil kuruluşlarla ilişkilerinin de önemine değinen Şahali, YYK’nın hak ettiği değeri göremediğini sözlerine ekledi.

Şahali, YYK bütçesine CTP gurubu olarak olumlu oy vereceklerini kaydetti.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Töre ise, kuruluşun önemli ve zor bir görev üstlendiğini söyledi.

Bazı televizyon kanallarında, KKTC’ye ağır hakaretler içeren konuşmalar yapıldığını belirten Töre, YYK’nın yetersiz personeliyle bunları denetlemeyi başaramadığını savundu.

“Devlete bugün kimse hakaret edemez” diyen Töre, “Bu şekilde olacaksa, YYK olmasın” şeklinde konuştu.

Töre’nin konuşmasının ardından rapor ve tasarının bütünü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak, Yayın Yüksek Kurulu 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi.

Böylece Meclis’in bugünkü toplantı tamamlandı.

Cumhuriyet Meclisi’nin bir sonraki birleşimi 26 Mayıs Perşembe günü saat 10.00’da yapılacak.

Editör: TE Bilisim