“HÜKÜMETİ BİR KEZ DAHA UYARIYORUZ”
BRTK yasasının en son revize edildiği 1993 yılında bu yana bugün iktidarı paylaşan CTP ve DP dahil olmak üzere, gelmiş geçmiş tüm hükümetler, kurumun sorunlarının çözümü yönünde adım atmak yerine sorunlara sorun eklemiştir. Geldiğimiz noktada kurum 22 yıldır kurumun giriş kadrolarına münhal açılmadığı gibi, peş peşe yapılan (akitli-kaşiyeli, sözleşmeli ve part time) istihdamlarla bugün kurumda 139’u kadrolu, 3’ü işçi, kadrolu, 33’ü sözleşmeli, 358’i akitli-kaşiyeli olmak üzere 533 kişi tam zamanlı olarak hizmet vermektedir.
Sendikamızın tüm uyarılarına rağmen 22 yıldır yasası revize edilmeyen kurum, bugün yönetsel olarak çökme noktasına geldi. Yöneticilik kadrolarının yüzde 90’ı her gelen müdür ve yönetimin kendine göre değiştirdiği görevlendirmelerle yürütülmektedir. Hızla değişen yayıncılık teknolojisinin gerektirdiği yönetsel ve teknik kadrolar ise mevcut yasada hiçbir şekilde yer almamaktadır. IP tabanlı HD yayına geçilmesine rağmen, Kurum bu yayınları yürütecek ve yönetecek kadrolardan mahrum bırakıldı.

Kurumda şu an yönetsel bir anarşi yaşanmaktadır. Müdür, zaman zaman yetki aşımı ile bölüm amirlerinin yetki alanına girerek uygulamalara müdahale etmektedir. Müdür BRTK yasası ile Yönetim Kuruluna verilen görevlendirme yetkisini de ihlal ederek, İdari Amirlik görevine 2. Derece bir memuru görevlendirdiğini yazı ile kurum içindeki yönetsel birimlere dağıtmıştır. Bay-Sen Yönetim kurulu, BRTK yasasına uygun olmayan tüm atamalara karşı olduğunu bir kez daha dile getirmiştir.

Kurumda 2014 yılı çalışanların haklarına bütçe gerekçesi ile bugüne kadar yapılmayan saldırılar yapıldı, süresi biten Toplu İş sözleşmesi çalışanların büyük desteği ile verilen mücadele ve sendikanın sağduyulu davranışı sonucu bin bir zorlukla ve imzalanmıştır. İta amiri Toplu İş sözleşmesinin imzalandığı Kasım ayından bugüne kadar, sözleşmenin bazı maddeleri tamamen bazı maddelerini ise kısmi uygulamaktadır.
Bu vesile ile sendikanın hak mücadelesinde her zaman yanında olan üyelerimize de teşekkür ederiz. Sorunlara çözüm üretilmek yerine her gün sorun üzerine sorun eklenmektedir. Kamudaki birçok dairede 1-2 ay ödenmeyen ek mesailer eylem ve grev gerekçesi olurken, Sendikamızın sağduyulu tutumunu istismar eden, kurum müdürü çalışanların yalnızca resmi tatil olan dini ve milli bayramları içeren 14 aylık ek mesaisini de ödememiştir.

Kuruluş yıldönümü vesilesi ile bir kez daha kurumun geleceği konusundaki endişelerimizi kamuoyuyla paylaşırken, bir kez daha hükümeti uyarıyoruz. Kıbrıs Türk Halkının malı olan bu kurumun geleceği için yasası bir an önce revize edilmelidir. Kurumun geldiği noktadan sorumlu olan siyaset çözüm üretmekle de sorumludur.
Sendikamız bugüne kadar olduğu gibi çalışanların haklarının savunulmasında gereğini yapmaktan geri durmayacağını da vurgularız.

Bay-Sen Yönetim Kurulu(a) Başkan Salih Sakallı
 
Editör: TE Bilisim