Durduran, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs müzakereleriyle ilgili raporu ve raporla ilgili beyan edilen görüşler hakkında yazılı açıklama yaptı.

Durduran açıklamasında, Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı’nın, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’ta ayrı bir devletin tanınması arayışı içerisinde olduğu yönünde görüş ve savlar ileri sürdüğünü savundu.

Kıbrıs’la ilgili BM parametrelerinin, BM Genel Kurulu ve Güvenlik Konseyi kararlarından çıktığını belirten Durduran, “Ancak Kıbrıs’ta taraflar ve iki garantör, her zaman (parametrelere) bağlı olduklarını kabul ve ilan ettikleri bu esasların aleyhine çalışırlar ve çok zaman halka bunları tanımayabileceklerini, tanımadıklarını söylerler ve hatta tersiyle görevlendirilmiş gibi konuşurlar” dedi. 

Tarafların Birleşmiş Milletler görevlisini kendi aleyhine çalışmak ve karşı tarafı kayırmakla suçlamasının da kimseye kazanç sağlamadığını ifade eden Durduran, “Guterres’ten veya ondan sonra gelecek olandan bunun (BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan rapor) aleyhine bir adım beklemek saflık değil halkı enayi yerine koymak olacaktır. Çünkü Genel Sekreter bunu yapmayacaktır” dedi.

Durduran ayrıca raporda Guterres’in, taraflara halkı bilgilendirip çözüme desteklerini arttırma yönünde çalışma yapmaları çağrısında bulunduğunu ancak tarafların bunun tersini yaptığını iddia etti ve “Halkımızı maceraperestlerden uzak durmaya ve barış peşinde kalmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
 

Editör: TE Bilisim