Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB)’de sorunun belediye başkanını değiştirilmesiyle çözülemeyeceğini kaydederek, demokratik, katılımcı yerinden yönetimler önerdi.

YKP yaptığı yazılı açıklamada, kamuoyunun bir süredir Cemal Bulutoğluları’nın LTB Başkanlığı’ndan istifası ve haziran ayında belediye başkanı seçiminin konuşulduğuna işaret ederek, “Haziran’daki seçimin çözüm olacağını düşünmek, bugüne kadar yaşanan Lefkoşa Belediyesi’ndeki krizi anlamamak demektir” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, son dönemdeki asıl krizin Lefkoşa Belediye Meclisi üyelerinin yarattığı kriz olduğu ileri sürülerek, Bulutoğluları’nın  fazla istihdam ve borçlanma kararlarını yalnız almadığı; tüm bunlardan Belediye Meclisi üyelerinin de sorumluluğu olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Belediye Meclisi Üyeleri hakkında da tahkikatlar olduğuna işaret edilerek, mali polisin  bu süreçle ilgi bilgi vermesi,  elindeki bulguları kamuoyuyla paylaşması, gerekirse Yüksek Seçim Kurulu’nun bu konuda karar üretmesi gerektiği kaydedildi.

“Mali polis soruşturmasının üstünün örtüldüğü, Ziraat Bankası ile varılan antlaşmanın kamuoyundan saklandığı bir ortamda sağlıklı bir karar alma olanağı da yoktur” ifadesi kullanılan açıklamada,  sorunların kral ya da padişahlara özgü ‘başkan her şeyi çözer’ anlayışla çözülemeyeceği kaydedildi.

Açıklamada, Lefkoşa Türk Belediyesi ve diğer belediyelerdeki sorunların yerinden yönetimlerin yeninden gerçek anlamıyla kurulmasıyla  çözülmesinin mümkün olduğu ifade edilerek, gerçekçi çözümün,  katılımcı, demokratik, şeffaf karar alma süreçlerinin her yerel yönetim bölgesinde, orda yaşayan herkesin günlük katılımlarına olanak sağlayacak şekilde yeniden kurgulanmasıyla olacağı belirtildi.

“Yerel yönetim bütçeleri, katılımcılık, hesaba gelirlik ve şeffaflık ile seçilmişlerin koordinesinde toplumun tüm kesimleri ile paylaşıldığı oranda yaşanan demokrasi ve güven krizleri aşılabilecektir” denilen açıklamada, YKP’nin, herkese, böyle bir ortamda, Lefkoşa’nın sorunun başkan değişecek, her şey daha iyi olacak gibi yanıltıcı yaklaşımlara karşı dikkatli olma çağrısı yaptığı belirtildi.

Editör: TE Bilisim