Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği, Strazburg’da düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler ve Otoriteler Komitesi Genel Kurulu’na katıldı.

Gönyeli Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, birliği, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı, Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Yalçın Benli ile Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Yönetim Kurulu üyesi, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar temsil etti.

13-16 Ekim tarihlerinde yer alan etkinlikte, Avrupa Konseyi'nin 340 sayılı Genel Kurul kararıyla Kıbrıslı Türklere verilen hakların etkin uygulamaya geçirilmesi için girişim yapıldı.

BENLİ: “ÖNEMLİ SONUÇLAR ORTAYA ÇIKARDI”

Ahmet Y. Benli, etkinlikle ilgili açıklamasında, “Avrupa Yerel Yönetimler Şartı”nı KKTC’de de uygulamak için görüşmeler yaptıkları ziyaretin, önemli sonuçlar ortaya çıkardığını belirtti.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği'nin Avrupa'daki mevcut statüsünün işlerlik kazanması için çok önemli temaslar yaptıklarını belirten Benli, "Tarihi adımlar attığımız ve geleceğe yönelik önemli kazanımlar elde ettiğimiz bir ziyaret oldu" dedi

BOZOUS İLE GÖRÜŞME

Ahmet Benli ve Mahmut Özçınar, Strazburg temasları çerçevesinde Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (AKBYK) Sekreteri Jean-Philippe Bozouls ile görüştü.

Ziyarette, Kıbrıs sorununun çözümünün önemi yönünde mesaj veren Ahmet Y. Benli, "Hükümetimizin de perspektifi çözümdür. Kıbrıslı Türklerin dünyayla bütünleşmesi adına, bu süreçte, Avrupa'daki tüm platformlarda yer almak bizim için son derece önemlidir" diye konuştu.

"KONGRE KARARLARININ GEREĞİ YAPILMALIDIR"

Ahmet Benli, şöyle devam etti:

“Kıbrıs Türk belediyelerinin statüsü ve geçmiş yıllardaki uygulamaları gözden geçirdik. Bu çerçevede ilgili müktesebatın unsurlarının tam anlamıyla yerine getirilmediğini gördük. Örneğin Kıbrıs Türk yerel otoritelerini temsilen iki seçilmiş kişinin, kongre oturumları dışında, Yasama Forumu (Statutory Forum) ve tüm komite toplantılarına davet edilmesi öngörülürken, bugüne kadar sadece düzenli olarak yılda iki kez yapılan kongre oturumlarına davet edildik. Kongre sırasında yapılan komite toplantılarına katılımda dahi zorluklar yaşanırken, Genel Kurul şemasında isimlerimiz yer almadı, Kongre kitapçığında birliğimize ait bir kayıt bulunmadı. Oysa tüm bu hususlar Kıbrıslı Türk yerel otoritelerinin kongre çalışmalarına katılmalarına imkân tanıyan 170 (2004) sayılı kararın uygulama esaslarına ilişkin 4 Kasım 2004 tarihli Büro kararında (CG/Bur (11) 56) açıkça belirtilmişti. 2012 yılında alınan 340 (2012) sayılı kararda da benzer unsurların yer almıştır. Alınan kararların gereğinin bir an önce tam anlamıyla yerine getirilmesi beklentimizdir”

Benli, kongre faaliyetlerine etkin ve sağlıklı katılımın bilgi erişimiyle de doğrudan bağlantılı olduğunu belirterek, Kıbrıslı Türk temsilcilere bugüne kadar tanınmayan “Who is Who” web sitesine giriş imkanından kendilerini yararlandırmasını da talep etti.

“SOMUT PROJELERİ HAYATA GEÇİRMEK İSTERİZ”

Kıbrıs Türk belediyelerinin kongre ile aralarındaki işbirliğini geliştirmeyi arzu ettiklerini de ifade eden Ahmet Y. Benli, bu çerçevede somut projeleri hayata geçirmek istediklerini söyledi.
Benli, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın (European Charter on Local Self-Government Charter) Kıbrıs Türk yerel yönetimlerince uygulamaya konulması yönündeki beklentisini de ifade etti.

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar da, Yerel Yönetimler Şartı’nın uygulanması için Avrupa Konseyi’nin ilgili birimleriyle işbirliği imkanlarının karşılıklı araştırılmasına ihtiyaç olduğunu belirtti. 
Editör: TE Bilisim