Bu bölümde söz alan Başbakan Tufan Erhürman, tezkere hakkında bilgi verdi.

Bu yıl normal şartlarda seçimin yapılması planlanan günün üniversite sınavlarına, bir önceki haftanın da bayram tatiline denk geldiğine işaret eden Erhürman, Haziran ayı içerisinde seçimin yapılabileceği diğer günler konusunda YSK ile görüştüklerini 10 Haziran’ın olabilir bir tarih olarak ortaya konduğunu dile getirdi.

Yasanın seçimler 4 yılda bir yapılır dediğini, burada amaçlananın, seçilmiş olanların görev süresini korumak olduğunu belirten Erhürman, seçim tarihini geriye çekerek 10 Haziran’a alma durumunda görev süresinin kısaltılmış olacağını kaydetti.

Erhürman bu bağlamda 4 yıllık süreyi korumak için 10 Haziran yerine 1 Temmuz tarihinin yasanın amacına daha uygun olduğunu kaydederek, tezkerede Temmuz ayı dendiğini, ancak amaçlananın 1 Temmuz tarihi olduğunu dile getirdi.

Seçim yasaklarıyla ilgili sürenin kısaltılması konusuna da değinen Erhürman, amacın Yenierenköy Belediyesi’ndeki sorunları seçim yasakları girmeden çözebilmek olduğunu anlattı.

Erhürman kendisine sorulan sorular üzerine, 4 yıldan 20 gün önce yapılası durumunda, 4 yılı 1 gün geçmesi durumuna göre hukuken daha büyük sıkıntı olduğunu dile getirdi.

Seçimin cumartesi günü yapılması konusunda Anayasa Mahkemesi’nden görüş alındığını kaydeden Erhürman görüşte, bazı kesimlerin oy vermesinde sorun yaşanabileceğinin,oy vermede eşitlik açısından sıkıntı olabileceğinin dile getirildiğini anlattı.

YENİERENKÖY

Yenierenköy konusunda yapılan çalışmalara da değinen Erhürman iki aşamalı bir çalışma öngörüldüğünü belirtti.

Başbakan Erhürman, ilk adımın bir an önce beledi hizmetlerinin sağlanması, ikinci adımın ise  Yenierenköy Belediyesi ile Dipkarpaz belediyesinin birleştirilmesi olduğunu kaydetti.

Erhürman, bugün gerekli görüşmelerin tamamlanmasının ardından ilk adımın devreye gireceğini; ikinci adımla ilgili yasa tasarısının hazır olduğunu ve Genel Kurula sevk edileceğini ifade etti.

ÖZGÜRGÜN

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de, 1 Temmuz tarihi konusunda sıkıntıları olmadığını öte yandan Erhürman’ın ifade ettiği 1 Temmuz ifadesinin sadece taahhüt olduğunu, Meclis’in vereceği yetkinin 31 Temmuz’a kadar olan süreyi içerdiğini dile getirdi.

“1 Temmuz karar altına alabilseydik bir sorun olmazdı” diyen Özgürgün öte yandan şu anki durumda sıkıntıları olduğunu anlattı.

Yenierenköy Belediyesi’ndeki sorunların çözülmesine tam destekleri olduğunu anlatan Özgürgün, bu noktada seçim yasakları konusunda asla sıkıntı yaratmayacaklarını dile getirdi.

İlgili yasa tasarısının ise sadece seçimin tarihiyle ilgili olduğunu söyleyen Özgürgün, hiçbir yasal değişikliğe gitmeden 30 Haziran’da seçimin yapılabileceğini öte yandan 1 Temmuz’un komitede görüşülmesine de itirazları olmadığını kaydetti.

Özgürgün,tarihteki belirsizlik nedeniyle ivediliğe ret oyu vereceklerini ancak komitede yapılacak düzenlemede 1 Temmuz tarihinin belirlenmesi durumunda destek vereceklerini anlattı.

Konuşmaların ardından tezkerenin ivediliği oyçokluğuyla kabul edildi.

Editör: TE Bilisim