Turizm, Çevre ve Kültür Bakan Ünal Üstel, Haspolat Arıtma Tesisi’nin tam randımanlı olarak çalıştığını, sorunu Lefkoşa-Gazimağusa güzergâhında bulunan köy ve kasabalardaki eksik kanalizasyon altyapısının oluşturduğunu kaydetti.

Tesiste, arıtılan suların Köprülü Göleti’ne verildiğini dile getiren Bakan Üstel, “Haspolat Arıtma Tesisi atık suları dereye temiz olarak aktarmaktadır. Ancak yerleşim yerlerinden ve askeri bölgelerden çıkan atık sular, vidanjörlerle kaçak olarak dere yataklarına boşaltılıyor” dedi.

Bu durumun Sağlık Bakanlığı’na bağlı Devlet Laboratuvarı’nın yapmış olduğu analizlerden anlaşıldığını söyleyen Ünal Üstel, tesisten çıkan suyun temiz olduğunu ancak bölge bölge kirlenmeler gözlendiğini belirtti.

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer ise bölgede denetimin artırılacağını ifade ederek dere yataklarına izinsiz atıksu boşaltan vidanjör sürücü veya sahiplerine cezai işlem uygulanacağını kaydetti.

ÜÇ DOĞAL ARITMA TESİSİ DAHA KURULACAK

Geçtiğimiz günlerde Haspolat Atıksu Arıtma Tesisi’nden kaynaklanan kirlilikle ilgili İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Merkez Kaymakamı Salih Gökpınar ve Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer’in katılımıyla kapsamlı bir toplantı yapıldığını dile getiren Bakan Üstel, “Bölgeye Çevre Koruma Dairesi’nin çalışmaları ile Çamlıbel ve Çatalköy Bölgesi’ne yapılan doğal arıtmalara benzer üç doğal arıtma tesisinin kurulması kararı alındı” dedi.

Ünal Üstel, önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılacağı bilgisini vererek Haziran veya Temmuz ayında tesislerin hizmete girmesinin hedeflendiği, sorunun bu uygulama ile büyük ölçüde çözüleceğini söyledi.

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı uzun süredir gündemi meşgul eden Haspolat Atıksu Arıtma Tesisi’nden kaynaklanan kirlilik ile Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp’ın dereyatağına set çekmesi ile ilgili bir açıklama yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Haspolat Arıtma Tesisi’nin kırk yıldır ülkeye hizmet verdiğini belirtildi, tesisin şu anda yüzde 70 Rum kesiminden, yüzde 30 KKTC’den olmak üzere bir günde 27 bin metreküp kentsel atık su arıttığını bildirildi.

“YENİ TESİS OCAKTAN BERİ DEVREDE”

Geçmişte tesisin, Güney Kıbrıs’ın ve KKTC’nin artan nüfus ihtiyacını karşılamakta yetersiz kaldığını belirten açıklamada, Avrupa Birliği (AB) finansmanı ile Haspolat Arıtma Tesisine ek olarak Lefkoşa’nın atıksuyunu bertaraf edecek yeni bir arıtma tesisi inşa edildiği anımsatıldı.

27 bin metre küp suyun 15 bin metreküpünün mevcut tesiste arıtıldığı, 12 bin metre küp atık suyun ise deneme amaçlı olarak AB tarafından finanse edilerek inşaa edilen tesiste arıtıldığı açıklandı. Söz konusu yeni tesisin Ocak ayından itibaren deneme amaçlı olarak devreye girdiği bilgisi verildi.

ÜNLÜSOYER: “VİDANJÖR ATIKLARI DERE YATAKLARINA DEĞİL, ÇÖP ALANLARINA BOŞALTILMALI”

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer daha önce söz verdikleri gibi bölgede yapılan analiz sonuçlarını basınla paylaşıltıklarını belirtti.

Eşref Ünlüsoyer, ekte görülen analiz sonuçlarından anlaşılabileceği gibi çıkışta temiz olan atıksuda bölge bölge kirlenme görüldüğünü, özellikle Köprülü Barajı’ndan sonraki güzergâhtaki çıkış suyunda kirlilik olmadığını belirtti. Ünlüsoyer, konun takipçisi olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Bölge bölge meydana gelen kirlenmenin kaçak vidanjör atıklarının dere yataklarına izinsiz olarak boşaltılmasıyla oluştuğunu dile getiren Ünlüsoyer “Vidanjör atıkları dere yataklarına değil, çöp alanlarına boşaltılmaldır” dedi.

“DERE YATAKLARINA İZİNSİZ ATIKSU BOŞALTAN VİDANJÖR SÜRÜCÜ VEYA SAHİPLERİNE CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK”

Bölgede yapılan denetimde sorunun kaçak vidanjörlerden kaynaklığından belirlendiğini söyleyen Ünlüsoyer şunları ekledi:

“Vidanjörler Kanlıköy Deresi’ne kaçak olarak atık su boşaltmaktadır. Bölgenin belediye başkanları ile görüşülerek bölgede denetim artırılacak ve gerekli durumlarda söz konusu vidanjör sürücü veya sahiplerine cezai işlem uygulanacaktır.”

Ünlüsoyer ayrıca; bölgede yapılması planan doğal arıtmalar ile ilgili yer tespit çalışmanın tamamlandığını, sürecin ihaleye çıkıldıktan sonra hız kazanacağını dile getirdi.
Editör: TE Bilisim