KKTC Devlet Piyangosu'nun 15 Ocak'ta çekilecek yılın ilk gününde satışa çıktı.
Yeni biletler Devlet Piyangosu Modernizasyon aşaması olan bilişim entegrasyonu uyumlu güvenlikli uygulamalarını taşıyor. Devlet Piyangosu artık 30’unda olmak üzere ayda iki defa çekilecek.
Neler değişti?
1 Ocak 2015’te satışa çıkan yeni Devlet Piyangosu üst düzel güvenlik önlemleri ile kopyalanıp koruma altında.
Devlet Piyangosu biletlerinde gözle görünen, kimyasal olarak algılanabilen 11 farklı güvenlik yer alıyor.
Biletler üzerinde hologram yer alıyor. Devlet biletlerinde kullanılan hologramlar ISO 9001:System ve Goverment Level ISO 14298:2013 Management Security Printing Process sertifikalarını taşıyor. Piyangosu’nda kullanılacak hologramların hammaddesinde görülemeyen, sadece elektrooptik
cihazlar ile kimyasal işaretleyici de yer alıyor.
Sahteciliğe karşı korumalı özel bilet kağıtlarına biletlerde gözle görünmeyen 11 farklı güvenlik alıyor.
Numaralama sistemi
Biletlerde üç farklı numaralama ve harfli tanımlama kullanıldı.
Biletin sağ tarafında yer alan çekiliş numarası ikinci bir karmaşık harfli seri numarası sistemi kullanıldı.
Harflerin püf noktası!
Geleneksel numaratörlerle yapılan bilet numaralama rakam atlamalarını kontrol için rakamların yanına
yerleştirilen harfler yerleştiriliyor. Devlet çekiliş numaraları ise lazer teknolojisi ile Devlet Piyangosu biletlerinde çekiliş numarası arasında kullanılan harfli sistem ile ek bir algoritması oluşturuldu. Aynı alanda kullanılan numarası ile karmaşık harfli seri numaralarında harf karşılıkları, çekiliş numarasının son rakamının bir önceki rakamın harf karşılığını mükerrer alıyor. 50 bin adet biletin her birinde birbiriyle olmayan seri numarası, QRCode, çekiliş numarası sistemi yer alıyor.
Çekilişte esas olan çekiliş numaraları ise şimdiye olduğu gibi ardışık sayılardan oluşuyor. Biletlerdeki numarası yanındaki karmaşık harf düzenlemeleri, güvenlik amacıyla yerleştirildi.
Biletlerin alt kısmında ise üçüncü bir tanımlama olarak harflere numaralardan oluşan seri numarası QRCode
Biletlerin ön ve arka yüzünde iki ayrı QRCode yüzdeki QRCode her biletin üzerindeki seri numarası eşleşiyor. Arka yüzdeki QRCode ise internet cihazlarda ücretsiz olarak kurulan QRCode okuyucu aracılığıyla Devlet Piyangosu'nun resmi internet çekiliş sonuçlarının yayınlandığı sayfaya bağlanıyor.
Devlet Piyangosu Modernizasyon Projesi’nin ilk güvenlikli baskı uygulamaları, ikinci aşamada biletlerinin bilişim sistemleri entegrasyonuna desteği sağlayacak nitelikte. Biletler üzerindeki numaralama uygulamaları bayi ağı yönetimi, bilişim pazarlama uygulamaları yanında farklı mecralardaki geliştirme uygulamalarını da destekliyor
Editör: TE Bilisim