YDÜ’den yapılan yazılı açıklamaya göre, veritabanı, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel ve Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel’in himaye ve destekleri ile Centre of Excellence ve Genetik Kanser Tanı-Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı başkanlığında çalışmalarını tamamlayarak kullanıma açıldı.

Açıklamaya göre http://genetics-db.neu.edu.tr adresinden ulaşılabilecek veritabanı projesinin mimarı ve fikir sahibi Prof. Dr. Sersakıncı projenin Yakın Doğu Üniversitesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Genetik ve Kanser Tanı-Araştırma Merkezi Araştırmacılarından Dr. Mahmut Çerkez Ergören ve Tıbbi Biyoloji ve Genetik yüksek lisans öğrencisi Rameez Hassan’ın çalışmalarının ve Yakın Doğu Üniversitesi IBM İleri Araştırma Merkezi bilgisayar sitemleri mimarı Mustafa Arıcı’nın yazılımıyla birleştirilerek hayata geçirildiğini ve bu veritabanının KKTC’nin ilk ve tek genetik mutasyon veri tabanı olduğunu belirtti.

Serakıncı, adada zengin ve geniş bir gen havuzunun var olduğunu dile getirerek mutasyon/ varyasyon verilerini daha iyi analiz etmeyi ve KKTC’de görülen genetik kökenli hastalıkların klinik farklılıkları üzerine daha verimli şekilde çalışmayı istediklerini belirtti.

Projeyle KKTC ve başta Türkiye olmak üzere, diğer ülkelerde görev yapan bilim insanları ve sağlık çalışanlarının genetik hastalıklara olan farkında lığının arttırılarak popülasyonlar arası klinik çeşitliliklerin daha iyi kıyaslanarak anlaşılabilmesini sağlayarak, tanı - tedavide sağlıklı değerlendirilmelere yardımcı olmayı amaçladıklarını kaydeden Serakıncı, Kıbrıslı Türklerin yaşadığı diğer ülkelerdeki genetik taramaları ve genetik hizmetlerin oluşturulmasının kolaylaştırılmayı hedeflediklerini ifade etti.

Serakıncı, Yakın Doğu Genetik Mutasyon veritabanının geliştirilmesi ve genetik çeşitliliğin daha iyi araştırılması için KKTC’den veya yurtdışından devlet kuruluşları, üniversiteler ve araştırmacılarla çalışmaktan mutluluk duyacaklarını dile getirdi.
Editör: TE Bilisim