Biyologlar Derneği Eğitim Sekreteri  Nazım Kaşot, gözlem sonucunda ülkede avlanabilecek sayıda üveyik, fassa ve yaban güvercini saptanması halinde, Yaz Avı’nın açılmasına karşı çıkmayacaklarını söyledi.

‘Üveyik-fassa vardır, av açılsın’ diyenlerin, basının gözü önünde bunu kendilerine de göstermek durumda olduğunu vurgulayan Kaşot, “Varsa avlansın, yoksa bu av verilmesin” dedi. 

Kaşot, Merkezi Av Komisyonu’nun “3 gün av verilmesi” kararının doğada yapılan gözlem sonucu yeterli av kuşu saptandıktan sonra mı, yoksa ezbere mi verildiğini sorarak, Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi aracılığıyla Avrupa Birliği Komisyonu’ndan üveyikle ilgili bilgi istenmesini de önerdi. 
    
Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) üveyik kuşunu “nesli tehlikede” statüsüne  (VU) aldığını hatırlatan Kaşot, AB Komisyonu’nun bu nedenle Kuş Koruma Direktifi’nde değişiklik yaptığını veya bu süreci başlatmış olabileceğini kaydetti. 

Uluslararası kurumlar nezdinde kendilerinin de girişim başlattığını söyleyen Kaşot, Yaz Avı’na örnek gösterilen Rum tarafının, geçmişte AB Direktifi’ne rağmen ilkbaharda av izni verdiğini ve bu nedenle cezalandırıldığını hatırlattı.

IUCN tarafından Vulnerable (VU)-Duyarlı (Savunmasız) statüsüne alınan bir kuşun avının durdurulması gerektiğini vurgulayan Kaşot, üveyik kuşunun doğada tükenme riskinin yüksek olduğunu, “Vulnerable” tanımının tam olarak bu tehlikeyi ifade ettiğini belirtti.

Kaşot, “Avı, hak edilen bir hasat olarak görmek lazım. Nesli tehlikede olan veya fassa gibi halen üremesi süren kuşları vurmak, hasat değildir” dedi.

Yaz avını savunanların “Arjantin’de, Amerika’da üveyik avlarlar” şeklindeki iddiasının yanlış olduğunu, bu ülkelerde üveyik bulunmadığına da dikkat çeken Kaşot, Rum tarafının av konusundaki durumunun ve sicilinin oldukça kötü olduğunu söyledi.

Kaşot, Arjantin’de av turizmi yapılan kuşun üveyik (Streptopelia turtur-Turtle Dove) değil kumru; Eared Dove-Zenaida auriculata olduğuna işaret etti.

Kaşot,  Rum tarafı yerine avcılığın beşiği olan ve dünyanın en iyi av tüfeklerini yapan İngiltere’nin örnek alınmasının çok daha doğru olduğunu belirterek, bu ülkede üveyik vurulmadığını ve avın sadece çiftliklerde yapıldığını sözlerine ekledi.  

Editör: TE Bilisim