Ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi yürürlükteki yasa ve tüzüklerin uygulanmamasıdır. Şuan da yürürlükte olan İş Yasamız da bundan nasibini alan yasalardandır ve uygulanması halinde nerdeyse tüm iş kazalarının önüne geçilebileceği, iş verenlerin, çalışanların ve bir noktada tüm halkın can ve mal güvenliği sağlanabileceği halde tam manası ile uygulanmamaktadır. Hal böyleyken İçişleri ve Çalışma Bakanlığı hava sıcaklıklarının aşırı yükselmesi nedeniyle dışarıda çalışan işçilerin sağlığının korunabilmesi amacıyla, 5 Ağustos- 8 Ağustos tarihleri arasında (her iki tarih dahil) 12:00 -16:00 saatleri arasında dışarıda çalışma yapılmasını 22/1992 Sayılı İş Yasası’nın 36’ıncı Maddesinin verdiği yetkiye dayanarak yasaklamıştır. Meteoroloji Dairesi’nin raporları doğrultusunda bu yasak gerek görülmesi halinde önümüzdeki hafta da uzatılabilecektir.
Birlik olarak geçtiğimiz aylarda, aşırı sıcaklarda açık hava şartlarında alınması gerekli tedbirlere ilişkin bildiri ve uyarılar yapmıştık. Ağustos sıcakları ile birlikte çalışma saatlerine ilişkin alınmış olan karar iş sağlığı ve güvenliği, insane sağlığı ve çalışma barışı açısından olumludur ve Birliğimiz tarafından büyük bir memnuniyetle karşılanmıştır. Bu vesile ile Çalışma Bakanlığı’na teşekkür ederiz. Sonuçta söz konusu en kutsal değer olan insane hayatıdır. Şunu da önemle belirtmek gerekir ki bu hususta işverenler ve çalışanlar insanca yaşama ve çalışma haklarına sırf yasalar öyle gerektirdiği ve zorladığı için değil insane hayatı ve sağlığı her şeyin üzerinde olduğu için uymaları gerekir.

İş verenlerin devlet denetimini ve yaptırımlarını beklemeden gerekli risk değerlendirmelerini yaptırmaları, çalışanlarını tehlikelere karşı eğitmeleri ve işyerlerindeki risklere karşı planlı bir şekilde önlem almaya başlamaları gerkmektedir. Çalışma Dairesi de kazalar yaşanmadan planlı bir şekilde denetimler yapmalı ve önlem alınmasını takip etmelidir. Proaktif olarak yapılan denetimler çok önemlidir. Bizim beklediğimiz çağdaş iş sağlığı ve güvenliği yaklaşımı budur zira kazalardan, mal ve özellikle can kayıplarından sonar yapılan denetimlerin hiçbir anlamı yoktur.

Sıcaklaraltındaçalışanlarailişkinolarakşubilgilerigündemegetirmektefaydagörüyoruzşöylekiinsanvücudundamevcutolandengelerdenbiri de ısı (sıcaklık) dır. Hasta olmayan normal bir insane vücudunun sıcaklığı 36 C°’dır.Vücut sıcaklığının bu değerde kalması için insane metabolizması çalışır. Fakat bu savunma mekanizmaları çalışırken insane sıkılır, rahatsız olur, iş verimi düşer. Çalışanların, sıkılmaması, rahatsız olmaması, hastalanmaması, vücut kimyalarının bozulmaması için ortam şartlarını ve ısıyı uygun hale getirmek gerekmektedir.

Uygunısı (Havasıcaklığı) belirlemede de çeşitli faktörler göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Bu faktörler;
• Yapılan işin niteliği(ağırveyahafifişolması)
• Çalışanın fiziki ve ruhi yapısı (zayıf, şişman, sakin, heyecanlı, tezcanlıv.s.olması)
• Kişinin sağlık durumu (hasta veyasağlıklı olması)
• Çalışanın giyim durumu (kalın ve ya ince giymiş olması)
• Çalışanın beslenme durumu (yapılan işe uygun veya uygun olmayan beslenme) şeklinde sıralanabilir.

İŞ Sağlığı Ve Güvenliği Yasası (35/2008 sayılıYasa) 44’üncü Madde Altında Yapılan“İşyerlerinde Asgari Sağlık ve Güvenlik Koşulları Tüzüğü” 7.Maddesi aşağıdaki gibidir;

MADDE 7. ORTAM SICAKLIĞI
7.1. Çalışılan ortamın sıcaklığı, çalışma şekline ve çalışanların harcadıkları güce uygun olacaktır.

7.2. Dinlenme yerleri, soyunma yerleri, duş ve tuvaletler, bekleme yerleri, yemek haneler, kantinler ve ilk yardım odaları kullanım amacına gore yeterli sıcaklıkta olacaktır.

7.3. İşyerinin ve yapılan işin özelliğine gore pencereler ve çatı aydınlatmaları, güneş ışığının aşırı etkilerini önleyecek şekilde olacaktır.

7.4. İşyerlerindeki sıcaklık 15 santigrat dereceden az ve 35 santigrat dereceden fazla olmayacak şekilde işveren tarafından gerekli tedbirler alınacaktır.

Görüldüğü gibi ülkemizde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin keza sıcaklarda çalışma koşullarına ilişin yasal düzenlemeler mevcuttur ve temel sıkıntı yukarıda da belirttiğimiz gibi devletin bu yasaların uygulanması konusunda hiçbir girişimde bulunmaması ve vatandaşların da bu konularda vurdum duymaz ve ya duyarsız davranmasıdır. Takdirle karşıladığımız bu son kararın uygulanması için denetim ve yaptırım uygulanmasının da takipçisi olacağız ve halkımızdan da beklentimiz sıcaklarda çalışan veya çalışmak zorunda bırakılan kimseler gördükleri taktirde ALO 102’yi arayıp bildirimde bulunmaları ve kararın uygulanması konusunda kamuoyu baskısı yaratmalarıdır. Aynı şekilde diğer iş güvenliği kurallarına uygun olarak çalışmayanları da lütfen bildiriniz. Bu şekilde toplum olarak bizleri yaralayan ve yaşanabilecek pek çok kazanın ve meslek hastalığının önüne geçilmiş olacaktır.

Tüm halkımıza sağlıklı ve güvenli günlerdileriz.

Uğur Ergün
İSG-BİR Başkanı
 
Editör: TE Bilisim